Chipmaker Qualcomm komt met een chipontwerp waarmee LTE-chips kunnen worden gebakken die 40 frequentiebanden bedienen. De fabrikant wil daarmee dit jaar chipsets uitbrengen voor smartphones die 4G sowieso aankunnen, ongeacht de frequentie die providers gebruiken om 4G aan te bieden.

Wereldwijd 4G via dezelfde chip

4G wordt op allerlei verschillende frequentiebanden uitgerold en daarom verschijnen er regionale smartphones. Deze bedienen bijvoorbeeld de 1800-band, die in Europa veel wordt ingezet voor 4G en in de VS juist 1900 of 2100. Deze laatste twee frequenties worden in Nederland veel gebruikt voor 3G.

Vanwege de fragmentatie, die zelfs op landelijk niveau bestaat nu providers zelf mogen kiezen in welke banden ze 4G uitrollen, zitten smartphonefabrikanten met smart te wachten op een mobiele chipset die zoveel mogelijk banden ondersteunt.

Een nieuwe antenne moet het signaalbereik in de gewenste frequentieband vergroten en minder last hebben van de mogelijke interferentie van bijvoorbeeld de handen, de beruchte Death Grip. Een vernieuwde tuner kan alle banden van 700 tot 2700 MHz afspeuren. Met deze combinatiechip kan volgens Qualcomm voor het eerst een echt wereldwijd inzetbare chip worden gemaakt.

Qualcomm neemt de leiding

Qualcomm heeft een stevige greep op de mobiele chipindustrie. Zo zitten de Snapdragon-chipsets in een groot aantal Android-smartphones. De SoC's van Qualcomm zijn featurerijk waardoor ze in trek zijn bij high-end smartphonefabrikanten. Diverse modellen zijn niet te duur voor smartphonefabrikanten maar bieden voor de prijs nog wel veel features, wat de chipmaker in staat stelde om ook het middensegment te veroveren.

Promotiefilmpje van Qualcomm over het ontwerp