Surfnet is gestart met de vorig jaar aangekondigde proef met KPN om de gebruikers van Surfnet, studenten, docenten en wetenschappelijke onderzoekers, te herkennen en toegang te bieden via LTE van KPN. Op de campus van de universiteit Utrecht gebeurt dit als eerste. Antennes kunnen ook via vaste verbindingen van Surfnet onderling verbonden worden.

Surfnet ontkent dat KPN met LTE aan een voorsprong wordt geholpen op Vodafone en T-Mobile: "Op de eerste plaats zijn alle onderzoeksresultaten inclusief interfaces openbaar en niet beschermd door patenten, dus voor elke aanbieder beschikbaar. Iedereen is ook welkom om dit met ons te doen", aldus gewezen directeur Kees Neggers recent vóór zijn afscheid per 1 juli.

Deelname andere operators onduidelijk

Surfnet is in gesprek met andere operators. Neggers noemde geen namen. Zowel Vodafone als T-Mobile ontkent expliciet met Surf te overleggen over 4G. Nu bekend is dat Vodafone en KPN samenwerken met het opstellen van antennes is de kans groter geworden dat ook Vodafone zal meedoen.

Met het observeren in HD van behandeling van koeien op afstand heeft Diergeneeskunde in Utrecht recent de eerste toepassing afgeleverd op het 4G-net van KPN, een ontwikkeling met Surfnet. Surfnet is hiervoor gebruiker van het KPN-4Gnet in Utrecht en Den Haag.

Surfnet moet mobiel een inhaalslag maken

Surfnet loopt in vaste netten al een kwart eeuw mondiaal voorop, maar moet mobiel een inhaalslag maken. Neggers: "LTE is het eerste mobiele net voor data ontworpen waar ook telefonie op kan en niet andersom. Wij willen die datamogelijkheden aanbieden en daarvoor hebben we netwerken nodig en moeten samen ontwikkelen. We willen 4G als toegangsnet naar ons Surfnet inzetten met de authenticatie van EduRoam. KPN ziet het belang in van goed onderzoek."

Surfnet ziet grote kansen voor deze toepassing Eduroam voor authenticatie in commerciële omgevingen. EduRoam is in Wi-Fi al wereldwijd geïmplementeerd in universitaire omgevingen voor de betreffende populaties. Surfnet en KPN bouwen dit in hun 4G-onderzoek in teneinde in LTE-netten toe te passen, in combinatie met WI-Fi binnen gebouwen.

Krakend UMTS

Komt LTE tijdig landelijk beschikbaar? Neggers: ""Ja, dat verwacht ik wel. Die 3G-netwerken kraken al aan alle kanten omdat smartphones veel sneller tot wasdom zijn gekomen dan verwacht en daarmee de vraag naar mobiele data. Gebruikers kunnen met de 4G-netwerken straks hetzelfde doen als nu met een goed Wi-Fi-netwerk."

Volgens Neggers zal LTE ook van grote invloed zijn op bedrijfsnetwerken: "Met landelijk aanbod zal het werken en leren onafhankelijk van plaats en tijd een volgende vlucht nemen. Bedrijven zouden een EduRoam versie ook kunnen toepassen voor beveiligde toegang, besloten voor eigen mensen. Zeker grote organisaties met vele vestigingen, vooral die internationaal werken. Met één authenticatie kom je automatisch waar dan ook op het bedrijfsnetwerk, een enorm gemak met een hoog niveau van beveiliging."

Politiek en bedrijfsleven niet alert

Neggers verbaast zich erover dat Den Haag noch bedrijfsleven alert is: "Ja, ik verbaas me inderdaad hoe lang het duurt dat sommige uitvindingen worden gebruikt. Operators willen nu graag met ons dit ontwikkelen. Bedrijven wachten af en er is een kip-ei probleem dat tot langdurige stagnatie leidt.

De overheid kan als vroege klant die diensten tenderen. Wij durven ook in onze tenders dingen te vragen die er nog niet zijn. De markt wil dan wel degelijk investeren. Hun bijdragen in Surfnet zijn substantieel omdat ze toekomstmogelijkheden zien."

Komt het ook tijdig landelijk beschikbaar? Neggers: ""Ja, dat verwacht ik wel. Die 3G-netwerken kraken al aan alle kanten omdat smartphones veel sneller tot wasdom zijn gekomen dan verwacht en daarmee de vraag naar mobiele data. Gebruikers kunnen met de 4G-netwerken straks hetzelfde doen als nu met een goed Wi-Fi-netwerk."

Idee van Jaap van Till

Jaap van Till, al lange tijd vernieuwer van internet in Nederland en tot voor kort lid van de WTR, de adviesraad van de Stichting Surf, lanceerde dit idee voor 4G-krachtenbundeling van operators en Surfnet. Hij ziet grote mogelijkheden voor snelle mobiele innovatie door een combinatie authenticatie, expertise en de vaste verbindingen van Surfnet met mobiel gebruik via 4G op campus of instituutsgebouw.

Van Till "De enorme groei van online smartphone- en tabletgebruik onder studenten kan voor de aanbieders van 4G een geweldige boost zijn om hun LTE-netwerken van de grond te krijgen. De vaste verbindingen van Surfnet-Gigaport bieden de mogelijkheid om efficiënt verkeer af te wikkelen voor de doelgroep waar Surfnet voor is.

Deze mensen hebben een bijna niet te stillen behoefte aan bandbreedte voor hun kenniswerk en we willen nu juist niet dat ze worden afgeremd via hoge tarieven (ivm mogelijke congestie) om hun onderwijs en onderzoek te kunnen doen. Die bezigheden zijn nu eenmaal dataintensief en nomadisch (stilzitten op een aantal plaatsen zoals verschlllende collegezalen en laboratoria."

Geen concurrent van vast

De vraag is of Surfnet hiermee geen concurrent wordt in aanbod van openbare vaste verbindingen. Van Till: "Neen, het aardige is nu juist dat je het mobiel gebruik van het hoger onderwijs gaat faciliteren. Nu gebeurt dat al met Wi-Fi in collegezalen en bibliotheek. De LTE-antennes en basisstations, beheerd door de operators, komen aan de rand van het Surfnet te staan. Bovendien loggen studenten in met EduRoam, om vast te stellen of ze bij die afgebakende doelgroep horen.

De jongelui zijn nogal 'demanding', om het zacht uit te drukken. En dat is leerzaam voordat de operators 4G naar de rest van het datahongerig publiek gaan uitrollen" zegt Jaap van Till.