Voor het nieuwe mobiele netwerk worden draadloze netwerken zoals UMTS, WiFi en het nieuwe LTE geïntegreerd met het netwerk van SURFnet. Dit netwerk is gebaseerd op Eduroam, dat hiermee voor het eerst een vertaling naar mobiel internet krijgt. "We hopen dat de overgang tussen de verschillende netwerken voor gebruikers zo naadloos mogelijk gaat", zegt productmanager Maurice van den Akker (SURFnet) tegen Webwereld.

Universiteit kiezen

Eind dit jaar beginnen KPN en SURFnet met de uitrol van het netwerk op een Nederlandse campus. Het is nog niet bepaald welke campus dat wordt. Die eerste opstelling moet duidelijk maken wat de meerwaarde van een LTE-netwerk is voor een onderwijssector. "We gaan nu kijken welke universiteit het beste matcht met het project. Ook voor de universiteit betekent het project namelijk extra inspanning," zegt Van den Akker.

Het project wordt vervolgens bij een tweede campus uitgerold. Van den Akker: “Hierbij kunnen we een andere opzet kiezen om te kijken naar de beste aanpak. Ook willen we bekijken of een gebruiker van de ene campus naadloos gebruik kan maken van het mobiele netwerk op de andere campus."

'Vooral buiten'

Het 4G-netwerk zal draaien op de 2,6 GHz-frequentieband. Volgens Van den Akker is het verschil met de 800 MHz-frequentie onder andere het grotere bereik. "Een 2,6 GHz-frequentie geeft met name indoor een probleem. Ons netwerk zal daardoor voornamelijk buiten de gebouwen beschikbaar zijn", stelt hij.

Gebruikers zullen in het project niet gebonden zijn aan datalimieten, zoals telecomproviders momenteel opleggen aan hun klanten. "We willen zo duidelijk mogelijk inzichtelijk hebben hoe het netwerk gebruikt gaat worden. Databeperking is daarbij niet logisch", zegt Van den Akker. SURFnet stelt de bevindingen over het eigen mobiele netwerk publiekelijk beschikbaar.

IPv4 aan KPN geven

Naast het mobiele netwerk werken SURFnet en KPN ook samen aan de overgang van IPv4- naar IPv6-adressen. Dat wordt doorgevoerd voor alle aangesloten onderwijsinstellingen in Nederland. SURFnet wil de impasse rond IPv6 doorbreken.

Dit terwijl de opvolger van IPv4 nog geen gemeengoed is, ook niet onder onderwijsinstellingen. De dreigende krapte aan IPv4-adressen dwingt echter tot een keuze uit twee kaden, aldus SURFnet. Het draagt via internetregistrar RIPE NCC nu een blok eigen IPv4-adressen over aan KPN, speciaal voor de eigen IPv6-overgang.

'Geen tekort nu'

“De overdracht van IP4v-adressen dient alleen voor het geval we ze nodig hebben. We starten met de invoering van IPv6, maar bieden de instellingen voor de zekerheid ook nog IPv4-adressen. Er is voor de rest geen sprake van een tekort van IPv4-adressen op dit moment", zegt KPN-woordvoerster Renee Schnitzler tegen Webwereld.