De fusie van UPC en Ziggo wordt na jarenlang touwtrekken realiteit. Het Amerikaanse moederbedrijf van UPC, Liberty Global, laat in een persverklaring weten een akkoord te hebben gesloten met Ziggo. Samen krijgen de bedrijven in Nederland een marktaandeel van 90 procent in handen. Liberty Global hoopt de deal in het tweede half jaar van 2014 rond te krijgen.

Nu eerst goedkeuring

Daarvoor is nog wel goedkeuring nodig van de aandeelhouders en marktwaakhond ACM, dat deze gang van zaken vorig jaar al aankondigde. Dit omdat het nu gaat om een controlerend belang. Een fusie tussen de twee grootste kabelaars betekent namelijk een aardverschuiving op de tv- en internetmarkt. De toezichthouder zal daarom ook een diepgravend onderzoek doen. Ook Brussel moet naar de deal kijken.

Liberty Global betaalt voor de overname een bedrag van rond de 10 miljard, waarvan een gedeelte in aandelen. Wanneer de deal rond komt verdwijnt de naam UPC. Het gezamenlijk bedrijf, dat dan 7 miljoen Nederlanders bereikt, wordt dat bijeen gebracht in het kantoor in Utrecht.

Joint venture

Er wordt al jaren gespeculeerd op een fusie tussen de twee grootste kabelbedrijven. In 2010 richtten ze de joint venture Ziggo 4 op die aantrekkelijke frequenties op de 2,6 Ghz-band bemachtigde. Die joint venture, later omgedoopt tot ZUM, deed ook mee aan de megaveiling afgelopen najaar, maar haakte halverwege af zonder frequenties.