Aanstaande maandag zet UPC een volgende stap in de uitrol van gratis WiFi-hotspots. Daarbij krijgen klanten er een publiek kanaal bij, waarbij maximaal vijf gasten gebruik kunnen maken van het netwerk. Elk gastkanaal houdt de maximale bandbreedte van 3 Mbps.

Per 10.000 klanten verder

Het kabelbedrijf kiest na testgemeente Zutphen eerst voor de provincies Flevoland en Friesland. Van daaruit wordt in stappen van enkele tienduizenden WiFi-hotspots tegelijk uitgebreid. In de eerste maanden van 2014 wil UPC ruim 500.000 WiFi-modems hotspots activeren.

Tegenhanger Ziggo zit momenteel op 1,1 miljoen activaties en is ongeveer een jaar verder met zijn uitrol. De twee kabelbedrijven gaan op termijn samenwerken bij het WiFi delen.

Het publiek delen van WiFi is helemaal los in Nederland. Lees meer over de laatste ontwikkelingen van Ziggo's Wifispots én het aanstaande machtsblok met UPC op Computerworld.

De test in Zutphen met 7000 klanten is prima bevallen, zo meldt UPC aan Webwereld. “Slechts 2 procent van deze groep heeft het gastgebruik uitgeschakeld, wat marginaal is. In totaal logden 1300 klanten één of meer keer in”, vertelt woordvoerder Ronald Sutmuller. Maandag komen er nog eens 1000 klanten in de gemeente Zutphen bij, alvorens de twee provincies aan de beurt zijn.

WiFi delen is opt-out

Net als bij Ziggo geldt ook bij UPC een opt-out. Klanten krijgen zodra hun WiFi-modem is geactiveerd bericht (brief of e-mail) dat zij deze desgewenst kunnen uitschakelen na een simpele handeling op de persoonlijke UPC-pagina. Zij kunnen daarentegen ook geen gast zijn op de hotspot van een ander.

Een bandbreedte van 3 Mbps voor de gasten is voorlopig voldoende, denkt UPC, “Dit is beperkt, maar ruim voldoende om even je mail te lezen, een foto binnenhalen of een bericht sturen. Dat is wat we willen bieden.”

UPC blijft in het uitspreken van zijn ambities de voorzichtigste van de twee. Sutmuller: “Wij zien het echt als een extraatjes voor de klant. Een landelijk dekkend netwerk met constant verbinding is niet het streven. Het draait echt om het gemak.”