Swype is de toetsenbord-app die het concept van vegen-om-te-typen introduceerde bij de massa op het Android-inputsysteem en afgelopen maandag ging de app van ons heen. Zijn gezondheid was al jaren tanende en zijn adoptief vader, Nuance, bevestigde het trieste nieuws dat er niet langer wordt ontwikkeld voor de app.

De app werd geboren in 2009 en was het eerste third party-toetsenbord dat heel populair werd op het Android-platform. In de dagen dat smartphones met fysieke toetsenborden nog een ding ware, was het een vreemde eend in de bijt: een toetsenbord waarbij je typt zonder je vinger van het scherm te halen?

Uniek en lastig te vinden

Het was niet eenvoudig om aanvankelijk de app te vinden. In 2010 vatte een jonge en charmante tech-columnist deze rare paradox samen: "een van de populairste apps voor Android is ook een van de moeilijkst te krijgen apps". De volgende woorden illustreren hoe innovatief en ongebruikelijk het hele concept was in zijn begintijd:

Swype vervangt het virtuele toetsenbord op je Android-toestel met een ietwat vreemd klinkend alternatief: in plaats van dat je op individuele toetsen tikt, schuif je je vinger op het scherm - zonder hem op te tillen - om de woorden die je wilt typen te maken. Volgens de makers kun je zo 30 procent sneller typen dan met een traditioneel smartphone-toetsenbord.

Op dat moment was Froyo (2.2) nog de meeste gebruikelijke versie van Android en Gingerbread (2.3) was nog maar net gebakken. Swype zorgde voor behoorlijk wat aandacht door slechts een beperkt aantal bètatesters te accepteren in een exclusieve groep van gebruikers.

Een selecte groep toestellen bevatte de app en de rest van de wereld kon niets doen dan jaloers toekijken. Of, zoals je vaker ziet bij Android-enthousiastelingen, werden fora afgestruind op zoek naar een APK om op een ontgrendelde Nexus te installeren. Swype kwam in 2011 verder met een Honeycomb-geoptimaliseerde tabletversie (natuurlijk weer in bèta).

Als je denkt dat ik de impact van Swype overdrijf, bedenk dan dat gebaartypen nu een standaardfeature is. Google voegde het toe aan Android 4.2 eind 2012. Op dat moment was Google's toetsenbord nog standaard gebundeld in het besturingssysteem en vooral bedoeld voor Nexus-apparaten.

Ondertussen volgde SwiftKey - toen nog een onafhankelijk bedrijf, maar inmiddels onderdeel van Microsoft - het voorbeeld datzelfde jaar. De swype-feature werd geïntroduceerd als een los bètaprogramma met de naam SwiftKey Flow en werd later toegevoegd als feature van de eveneens populaire toetsenbordapp.

Apple ontbreekt nog steeds in het rijtje van platforms en de iPhone heeft nog steeds geen standaardfunctionaliteit om via gebaren te typen. Sterker nog, tot 2014 waren er geen third party-toetsenborden omdat Apple dat niet toestond voor iOS. Daarom kunnen iPhone-liefhebbers nu ook swipen om te tikken.

Swype was degene waar het mee begon. Jarenlang was de app hét toetsenbord om de radicaal nieuwe methode te gebruiken. Laten we daarom het glas heffen op onze gevallen kameraad. We zullen altijd dankbaar zijn voor wat je ons hebt geschonken. Vaarwel, fijne vriend.