Switchen van een Samsung Galaxy Note 9 naar een LG Stylo 4 staat ongeveer gelijk als het wisselen van een Ferrari 812 Superfast naar een Kia Optima. Het zijn beide smartphones die dit jaar zijn uitgekomen en die beide een ingebouwde stylus hebben. Daarnaast draaien zij op dezelfde versie van Android (Oreo 8.1). En dat is waar de overeenkomsten stoppen. Voor de rest zijn de verschillen gigantisch.

De Note 9 ziet er prachtig uit en heeft een hoog prijskaartje, de Stylo 4 daarentegen is basic en lekker betaalbaar, goedkoop zelfs. De Stylo 4 heeft een kwart van de interne opslag van de Note 9 (32GB versus 128GB), is gemaakt van plastic in plaats van glas en heeft een veel langzamere processor aan boord. Het heeft geen draadloze oplader of een dubbele camera of een WQHD+ Infinity display.

Maar net als het verschil tussen een Kia en een Ferrari, biedt de Stylo 4 iets wat de Galaxy Note 9 niet biedt: waar voor je geld. En aangezien ik de 250 euro kostende smartphone (de goedkoopste Android-telefoon die ik in enige tijd heb gebruikt) twee weken lang als mijn primaire apparaat gebruikte, begon ik in te zien hoe dun de lijnen tussen premium, budget en mid-range telefoons echt zijn. Ik heb mijn gebruik niet teruggeschaald (in feite heb ik de Stylo 4 ingesteld vanuit mijn Note back-up), en hoewel ik zal toegeven dat de Note 9 cirkels rond de Stylo 4 rende in bijna elke snelheidstest, zijn de twee telefoons niet echt allemaal zo verschillend bij normaal gebruik.

Dus, moeten we echt 900 of 1000 euro uitgeven om de beste Android-telefoon te krijgen? Of om het op een andere manier te zeggen: Is de Galaxy Note 9 echt 400 procent beter dan de Stylo 4?

Verwend door snelheid

Sinds de komst van de eerste Android-telefoon zijn we geconditioneerd om elke 12 maanden een aanzienlijke snelheidsverbetering te verwachten. De vooruitgang is duidelijk te zien in de high-end markt met de Snapdragon 821, 835, 845 etc. is dat iets onduidelijker voor low-end en midrange smartphones.

De Stylo wordt aangedreven door een Snapdragon 450 processor uit 2017, en zijn leeftijd laat dat zeker zien. Zelfs in vergelijking met de nieuwere Snapdragon 636, die op dezelfde 1,8 GHz kloksnelheid draait, is de Snapdragon 450 beslist verouderd, met een langzame GPU, modem en een minder krachtige image signal processor. Duidelijk langzamer dan de Snapdragon 845 in de Note 9. De Snapdragon 636 zou ook langzamer zijn, maar niet echt merkbaar.

Het grootste probleem is met grafische prestaties. De standaard Android Oreo-animaties die normaal gesproken minder dan een halve seconde duren op de Note 9 hangen vaak een seconde of meer op de Stylo 4. Het is iets waar ik mij aan ergerde omdat ik letterlijk was overgestapt op de Stylo 4 vanaf de Note 9. Toch was het na een week niet zo vervelend.

Apps die aanvankelijk langzaam geladen werden, werden sneller na hun eerste lanceringen, en zelfs met slechts 2 GB RAM werd het overschakelen merkbaar minder stroperig na een dag of twee. Ik begon ook te anticiperen wanneer het systeem zou hangen, dus mijn vingers sprongen niet direct naar een ander deel van het scherm om een nieuwe opdracht te geven. Dat vertraagde mijn workflow enigszins, maat het was niet echt heel storend.

Auto-rotate werd het meest beïnvloed door de lage specificaties van de Stylo 4, zoveel zelfs dat ik de oriëntatievergrendeling inschakelde. Maar over het geheel genomen waren de graphics eerder storend dan onwerkbaar. De traagheid wordt nog verergerd door de UX-skin van LG, die onnodig veel rommel en irritante elementen aan de interface toevoegt. Ik vraag me af hoeveel sneller de Stylo 4 zou voelen als het op Android One draaide zoals de G7 One of een custom ROM. Dat gezegd hebbende, ik heb een nieuwe waardering voor de Note 9's Adreno 630 GPU, die animaties en overgangen supervloeiend maakt ondanks de Samsung Experience UI.

De dagelijkse snelheidsprestaties zijn ook merkbaar langzamer dan op de Note 9, maar ook hier heb ik mijn verwachtingen al na een paar dagen moeten bijstellen. Ik heb voor het overgrote deel van dit jaar met Snapdragon 845-smartphones gewerkt, dus ik dacht dat de Stylo 4 onwerkbaar traag zou worden, maar dat was het niet. Ik miste de snelheid van de Note 9 zeker, maar het voelde niet als een 750 euro kostend verschil. Bovendien zullen de meeste mensen die een Stylo 4 kopen uit een vergelijkbare smartphone-klasse komen, en de Stylo's Snapdragon 450 is zeker sneller dan de Snapdragon 429 of 210 waar ze waarschijnlijk van overstappen. De Stylo 4 is misschien traag, maar zeker niet onbruikbaar.

Ik was vooral onder de indruk van de accuduur van de Stylo 4. Het apparaat heeft een 3300 MAh-accu aan boord en mijn verwachtingen waren laag, zeker als je het vergelijkt met de 4000 MAh-accu van de Galaxy Note 9, maar ik werd aangenaam verrast. Ik kon makkelijk de hele dag door met de Stylo 4 en had zelfs nog wat energie over (meestal zo rond de 10 procent). De benchmarks waren minder aardig voor dit toestel en gaven het apparaat 7 uur, maar in de praktijk was dat stukken beter.

Goedkoop plastic vs breekbaar glas

De Stylo 4 is gemaakt van plastic en de Note 9 is helemaal van glas. LG's apparaat mag dan wel een stuk goedkoper aanvoelen dan Samsung's 1000 euro kostende premium vlaggenschip, toch voelt de Stylo 4 niet zo goedkoop aan als je zou denken. Het gebogen scherm en de plastic achterkant rusten comfortabeler in mijn hand en broekzak dan de Note 9, en ik was lang niet zo bezorgd over het laten vallen van het apparaat zonder hoesje. Met 160 x 77,7 x 8,1 mm is het ietsjes kleiner dan het 161,9 x 76,4 x 8,8 mm frame van de Note 9 en het 6,2-inch scherm van de Stylo is ook kleiner dan het 6,4-inch scherm van de Note 9.

De Stylo heeft een lagere resolutie (Full HD) dan de Note 9 (WQHD), maar het is nog steeds indrukwekkend voor een budgettoestel. De Stylo 4 is net zo groot als de Galaxy S9+ en heeft geen OLED-scherm en "slechts" een dichtheid van 390ppi, toch is het scherm levendig en goed te bekijken in direct zonlicht. Je zal niet dezelfde kleurenopties krijgen die je op de premium-toestellen van LG vindt, maar we kunnen niet ontkennen dat LG een van de beste LCD-schermfabrikanten is. Niets aan dit scherm voelt goedkoop of substandaard.

Omdat het scherm praktisch de hele voorkant van het toestel in beslag neemt (ja, zelfs de bezels zijn bij dit goedkope toestel lekker klein), is de vingerafdruklezer verhuisd naar de achterkant van het toestel, misschien iets te hoog voor onze smaak, maar dat geldt ook voor de Note 9. Gelukkig heeft dit toestel ook nog gewoon een koptelefoonaansluiting waardoor het, net als de Note 9 een streepje voor heeft op veel andere high-end toestellen.

Verassend goede stylus

De LG Stylo 4 heeft, net als de Samsung Galaxy Note 9 een ingebouwde stylus aan boord. Het is een dunne, metalen pen met een plastic punt. Het ziet er niet zo stijlvol uit als de S Pen, maar werkt verrassend genoeg op dezelfde manier. Je krijgt niet de afstandsbediening-Bluetooth-functies die Samsung aan de Note 9 heeft toegevoegd, maar veel van de andere klassieke functies zijn wel aanwezig: screen-off memo's, screenshots maken, GIF capture, etc.

De Stylo 4 heeft zelfs een soortgelijk geanimeerd menu als je de stylus uittrekt, hoewel er geen eject-knop is zoals op de S Pen. Om de pen uit het toestel te halen, moet je je vingernagel onder het zwarte lipje haken en trekken. Het terugzetten is nog lastiger, want er is maar één manier waarop het goed past, dus ik moest de stylus aardig wat keren draaien voordat ik de juiste hoek vond. Als je niet goed oplet, duw je de stylus op de verkeerde manier in de telefoon en zit deze vast.

Maar over het algemeen werkt de stylus op de Stylo 4 goed. De Note 9-eigenaar zal waarschijnlijk neerkijken op LG's tegenhanger en de precisiecontrole en drukgevoeligheid missen, maar als notitie- en navigatiehulpmiddel was de stylus van de Stylo perfect in orde, zelfs leuk om te gebruiken.

Een aardige camera

Je hoeft geen stapels vergelijkingsfoto's te bekijken om te zien dat de camera van de Stylo 4 niet in de buurt komt van de Note 9's dual-aperture lens. De camera van de Stylo mag dan wel meer megapixels aan boord hebben dan de smartphone van Samsung (13 megapixels vs 12 megapixels), de foto's die uit beide toestellen komen zijn niet echt te vergelijken.

Toch zijn de foto's van de Stylo 4 stukken beter dan we hadden verwacht voor een toestel van 250 euro. Zelfs in low light-situaties konden we aardige plaatjes schieten. Nogmaals, het komt niet in de buurt van wat de Note 9 produceert, maar het was zeker niet slecht.

Hoewel de camera-app niet zo goed is als de app op de premium telefoons van LG, krijg je wel een aantal leuke functies. Er is een portretmodus voor de camera aan de voorkant, samen met een leuke handsfree beweging waarmee je een foto kunt maken door je vuist vast te klemmen en los te maken. Je krijgt ook Match Shot, waarmee je tegelijkertijd een foto kunt maken met de camera aan de voor- en achterzijde, en Grid Shot, waarmee je vier foto's in een collage kunt samenvoegen. Er is ook een speciale voedselmodus en Q Lens (LG's versies van Google Lens), waardoor het niet echt voelt alsof je met een budgetcamera aan het schieten bent.

Is de LG Stylo 4 de moeite waard?

Er zijn in principe twee soorten Android-gebruikers: Degenen die discussiëren over specificaties en jaar na jaar de beste telefoon willen, en degenen die gewoon een telefoon willen die er goed uitziet, goed werkt en goede foto's maakt. Mensen in de laatste groep worden vaak verleid tot het kopen van toestellen die meer kunnen dan ze nodig hebben door middel van verleidelijke reclame en mooie reviews, maar als je geen power-user bent, is dit zeker een toestel om te overwegen. Waarom honderden euro's meer neertellen als dit toestel al alles kan wat je wilt doen?

Het toestel is lang niet zo snel, noch zo krachtig als de duizend euro kostende Note 9, maar voor een telefoon die ongeveer 250 euro kost is het echt een goed toestel, tenminste in elk geval niet 750 euro slechter. Nu weet ik dat ik waarschijnlijk niet veel mensen die bereid zijn om 1.000 euro uit te geven aan een smartphone ga overhalen om een LG Stylo 4 te kopen in plaats van de Galaxy Note 9. En, heel eerlijk gezegd, is dat ook niet ons doel. De Note 9 is een van de krachtigste, mooiste Android-telefoons die je kunt kopen en de LG Stylo 4 komt daar niet bij in de buurt, en dat is alles wat sommige mensen zullen (willen) zien.

Echter, als je geen zin hebt krankzinnige hoeveelheden geld voor een telefoon uit te geven en echt een smartphone met een stylus wilt, zal je 250 euro goed besteed worden aan de Stylo 4. En met al dat extra geld in je zak kun je gaan sparen voor die nieuwe Ferrari.

De LG Stylo 4 kan hier besteld worden.

Lees ook: De beste smartphones van 2018