De vaporware award is een prijs voor niet nagekomen beloften, het scheppen van valse verwachten en het hypen van datgene wat nog niet bestaat. De uitreikingen werden de afgelopen jaren gedomineerd door het spel Duke Nukem Forever.

Nieuwe nummer 1

Duke Nukem Forever is een spel waar meer dan 12 jaar aan werd gewerkt. Het werd regelmatig gehyped in de game community als het ultieme spel van het decenium. Maar de maker van Duke Nukem ging failliet en Duke Nukem verdween in een zwart gat. Wired moest op zoek naar een nieuwe nummer één voor de lijst van het grote falen.

Steve Jobs is de nieuwe nummer één, hij zal er niet blij mee zijn. Apple heeft dit jaar de vaporware awards gewonnen. Het bedrijf beloofde een witte iPhone 4 voor de hipper dan hip consument. Helaas die witte telefoon is er nog niet. Apple heeft moeite met de productie van deze gewilde gadget. Het lukt het bedrijf kennelijk niet om het apparaat volgens de eigen, hoge, kwaliteitsstandaarden te vervaardigen.

Marketing

Wie de lijst met nominaties verder doorneemt ziet dat regelmatig iets beloofd wordt waar reikhalzend naar wordt uitgekeken, maar tevergeefs. Het lijkt erop dat de marketing afdeling zijn verhaal vaak al klaar heeft, terwijl de techneuten nog in het stadium met het kladpapier zitten.