Het Droid-toestel van Motorola ondersteunt al tethering; het gebruik van de smartphone als internetmodem voor computers. Verizon voert dat begin komend jaar in, nog onbekend wanneer. Het is nu al wel bekend dat het telecombedrijf daar dan een extra 30 dollar per maand voor rekent, meldt PC World.

Optelsom

Dat bedrag komt bovenop de reguliere 30 dollar per maand voor het smartphone-abonnement dat voor twee jaar wordt afgesloten. Daarbij moet de Amerikaanse consument eerst nog 200 dollar betalen voor het Motorola-toestel. Bestaande klanten krijgen 50 dollar korting op de aanschafprijs. Verizon voert overigens ook de Droid Eris, het Android 2.0-toestel van HTC, die 100 dollar kost.

Prijzen en voorwaarden voor de Europese variant van Droid, Milestone geheten, zijn nog niet bekend. Wel dat Duitsland en Italië als eerste aan de beurt zijn, waarbij Vodafone en O2 de Duitse markt bedienen.

Verizon vermeldt in zijn FAQ over Droid dat de abonnementsprijzen hetzelfde zijn als voor pda's (handcomputers) en andere smartphones, zoals toestellen met Windows Mobile. Daarbij kost een 3G-abonnement 30 dollar per maandelijk en voegt Exchange-gebruik er maandelijks 15 dollar aan toe. Die abonnementen zijn echter zonder tethering. De FAQ lijkt hoe dan ook achterhaald, want de komende ondersteuning voor tethering wordt daar nog ontkend.

Onbeperkt met mate

Het Amerikaanse PC Magazine heeft eerder al gemeld dat de geruchten over hoge Exchange-kosten onjuist zijn, tenminste voor consumenten. Ook daarbij gaat het echter om abonnementen zonder tethering, en dus mogelijk ook om verouderde prijsinformatie. Het doorzoeken van de Verizon-site levert opties voor nog hoger geprijsde abonnementen op. Die verschillen van elkaar qua bel- en sms-bundels, maar ook qua datalimiet voor webbrowsen en de ondersteuning voor mobiele e-mail.

Verder hanteert Verizon voor zowel het reguliere 3G-abonnement als het aanvullende tethering-abonnement de term 'unlimited' voor het dataverbruik. Dit blijkt echter onbeperkt te zijn tot een limiet van 5 gigabyte per maand. PC World spreekt van 5 gigabit, maar Engadget houdt het op gigabyte, net als Verizon in de FAQ's. Die maandelijkse limiet van 5 gigabyte geldt dan voor het websurfen en nog eens voor het mailverkeer; het is niet 10 gigabyte totaal.