Hoe trotseer je de verleiding van de iPhone? Anders gezegd: hoe ga je in godsnaam zonder iPhone door het leven?

1. De iPhone is duur

Laten we zeggen: prijzig. De iPhone (zwart met 8 GB) kost weliswaar 1 euro, maar alleen als je minimaal 44,95 euro per maand betaalt. Daarvoor krijg je 300 belminuten, en 300 SMS berichten, maar daarbuiten tikt iedere minuut gewoon weer 25 eurocent weg. O ja, en je mag ook nog aansluitkosten betalen à raison van 26,95 euro voor een contract waar je 24 maanden aan vastzit. 150 belminuten + 150 sms + 10 MB mobiel internet per maand kost bij Telfort bijvoorbeeld 868 euro per jaar, zo rekent Bellen.com ons voor. Bij T-Mobile wordt dat 907 euro, maar daarbij is onbeperkt internet wel ingegrepen.

Een simlockvrij toestel in België halen? Dan betaal je de volle prijs, 525 euro voor het goedkoopste model, en volgens de laatste berichten werken de Belgische iPhones niet met buitenlandse SIM kaarten. Het toestel kraken met de laatste jailbreaksoftware? Helaas, de iPhone is alleen te koop met abonnement. De iPhone kan bij T-Mobile wel simlockvrij worden gemaakt, maar dat gaat geld kosten: 120 euro in de eerste paar maanden, maar dan nog kun je het abonnement niet opzeggen.

2. Het gebruiksgemak wordt overschat en er mist van alles.

Nagenoeg alles op de iPhone is virtueel. Tikken op een virtueel toetsenbord kan een enorme frustratie zijn voor wie dat niet gewend is. Nogal wat iPhone gebruikers (eerste generatie) zijn niet erg gecharmeerd van de telefoonfuncties in het apparaat. De SMS praatballonnetjes ogen kinderachtig. Daarnaast ontbeert het toestel een hoop functionaliteiten die je wel in andere (goedkopere) toestellen vindt; een hoge resolutie camera, een camcorder, Bluetooth stereo audio, MMS, een sleuf voor multimediakaartjes en ondersteuning voor Adobe Flash, Windows Media Video en Java en iets simpels als knippen en plakken van tekst.

3. De ontvangst is matig.

T-Mobile heeft niet het meest dichte UMTS/HSDPA netwerk van Nederland en dat was te merken aan het testtoestel dat we meekregen. In trein of bus viel de verbinding soms geheel weg, 3G ontvangst is dan sowieso niet goed. Ook in kantoren kregen we soms geen 3G ontvangst. Overigens lijkt het apparaat daar zelf ook debet daaraan: recensent Walter Mossberg (Wall Street Journal) klaagde in zijn recensie over wegvallende gesprekken in New York City. Enkele snelheidstests via Speedtest.nl geven een downloadsnelheid van ongeveer 60 kb/s (kilobyte per seconde).

4. De batterij is te snel leeg.

Misschien wel het grootste bezwaar van de nieuwe iPhone. Na een dag intensief gebruik moet de iPhone aan het infuus. Wie de batterij wil sparen, kan de helderheid van het scherm aanpassen of de 3G ontvangst uitzetten. Andere mogelijkheden zijn er niet. De batterij kan niet worden vervangen.

5. Wacht gewoon een half jaartje.

De iPhone is inmiddels uitverkocht. Grote kans dat je nog een lopend telecomabonnement heb, dus waarom zou je dubbel betalen? Grote kans ook dat T Mobile over een half jaar het abonnement verlaagt of dat het toestel goedkoper wordt.

Vorig jaar september werd eerste iPhone in de VS plotseling 200 dollar goedkoper en in Europa dook de prijs van de iPhone ook al na enkele maanden omlaag. Heb je al een iPhone dan kun je met een gratis software update al een aantal van de nieuwe functies van de iPhone 3G binnenhalen. Kun je uit de voeten met Wifi, overweeg dan de aanschaf een iPod Touch, dat is de iPhone minus de telefoon en de GPS chip. Verkrijgbaar vanaf 279 euro en zonder verplicht abonnement.