Ja, het nieuwe mobiele besturingssysteem van Microsoft is voordat het uitkwam al flink afgekraakt, bij de lancering lauw ontvangen en het loopt nu niet gelijk soepel. Maar Android was (met de G1) ook niet gelijk een verkoopsucces. (Ja, de iPhone weer wel!) Windows Phone 7 heeft naast nadelen ook voordelen. Vijf stuks:

Patentveilig

Dit pluspunt zal de consument wellicht worst wezen, maar het is voor toestelmakers een 'big deal'. Het kan namelijk een dure deal zijn. Microsoft is er op uit om dat bewaarheid te maken. Het heeft na de schikking met HTC nu de pijlen gericht op Motorola. Beide vanwege hun gebruik van Google's mobiele besturingssysteem Android, waar Microsoft patenten op claimt. En dus geld voor vraagt, en nu ook voor krijgt in het geval van HTC.

Bovendien is het niet alleen Microsoft die de patentdraak speelt. Ook Java-eigenaar Oracle speelt mee. Die heeft Google aangeklaagd om diens Dalvik JVM (Java Virtual Machine) in zijn mobiele besturingssysteem Android. Waarbij Google nu net heeft laten weten niet aansprakelijk te zijn. Android is volgens de internetreus veilig, maar het verwijst voor het geval er inbreuk zou zijn door naar derde partijen. Zoals de toestelfabrikanten die Android gebruiken en lid zijn van de Open Handset Alliance die formeel de ontwikkeling van het mobiele besturingssysteem bestiert.

Blijft er misschien nog MeeGo over, de samenvoeging van twee op Linux gebaseerde mobiele platformen: Maemo van Nokia en Mobilin van Intel. Mochten die ooit groot worden, dan kan Microsoft ook daar zijn Linux-patentclaims op afvuren. Claims die volgens open source-voorstanders absoluut ongefundeerd zijn, maar volgens onder meer Amazon en HTC niet. Die betalen Microsoft voor die patenten.

Geen tethering

Klinkt als een minpunt? Is het niet wat de telco's betreft. Want die zien het gebruik van hun mobiele datanetwerken de spuigaten uitlopen. Deels door telefoniebedreigende zaken als VoIP. En tethering bedreigt ook de inkomsten uit 3G-datadongles die de operators bieden. Vergeet niet: de telco's zijn de echte klanten van telefoonfabrikanten.

Verder is tethering straks ook geen minpunt meer voor de consument. Want die krijgt datalimieten opgelegd, en hoge boetes - pardon: plustarieven - bij overschrijding dan die toegewezen MB- en GB-quota. Nieuwe klanten van Vodafone krijgen de keuze uit databundels van 250 MB of 1 GB. Bestaande klanten kunnen nog hun huidige contract uitdienen, maar gaan dan ook voor de bijl. Ook KPN gaat over op begrenzing van het dataverkeer. Alleen T-Mobile belooft het niet te doen, maar heeft wel laatst de prijzen voor de iPhone verhoogd.

Sterker nog: tethering is de oorzaak van de datalimieten, verklaren KPN en Vodafone. Eerder was al bekend dat een zeer klein deel (2 procent) van de mobiele gebruikers verantwoordelijk is voor de helft van het dataverkeer. Abonnementen op basis van onbeperkt verbruik met daarbij wel een fair use policy (FUP) zijn dus niet houdbaar, want het gemiddelde mobiele dataverbruik blijft maar stijgen.

Microsoft money

Toegegeven, op de mobiele markt is Microsoft een kleine speler, die ook nog eens is afgegleden. Maar op andere ict-vlakken is het bedrijf nog altijd groot, een macht om rekening mee te houden. Een partij met invloed, en geld. Een partij die toestelfabrikanten en telco's kan overhalen, met lieve verzoeken of gezamenlijk gevoerde (en betaalde) marketingacties.

Daar is Intel al voor op de vingers getikt, maar Microsoft is inmiddels monopoliewijs genoeg om te zorgen dat er geen sprake is van koppelverkoop. Wel van interessante, wederzijds voordelige zakendeals. Denk aan combinaties met het nog altijd dominante Office, dat ook onder consumenten nog altijd een zeer grote naamsbekendheid geniet. Zeg de gemiddelde gebruiker: een tekstdocument, of een Word-document?

Apple is Microsoft qua beurswaarde voorbij en zit het qua omzet op de hielen, maar Microsoft boert goed in zijn kernmarkten. Windows en Office blijven flink geld opleveren. Geld dat het investeert in online en mobiel, de twee markten waar het bedrijf van ceo Steve Ballmer het meest achterloopt. De twee markten waar voor Microsoft dan ook het meest (in) te halen valt, dus investeren maar.

App store

Ja, dit is puur Apple na-apen. Maar tegelijkertijd voor Microsoft ook fris opnieuw beginnen: met een niet-compatibel besturingssysteem en zonder rekening te hoeven houden met een woud aan uiteenlopende, voorgaande toestellen. Een woud waarin Nokia is verdwaald met zijn app store, door zijn vele verschillende toestellen.

Niet-compatibel zijn wordt gezien als een nadeel, maar is het in de praktijk nauwelijks. Voor overstappers, vanaf een Nokia, iPhone, Blackberry, enzovoorts, geldt toch al incompatibiliteit en huidige Windows Mobile-gebruikers hebben weinig apps. Bovendien kost een app lang niet wat een echte pc-applicatie kost. Prijsaanmoedigende aansporingen van Microsoft ten spijt. Nu nog wel die app store vullen, met veel aantrekkelijke apps.

Developers, developers, developers, developers

Met voorgaand pluspunt - dat nog wel tot volle bloei moet komen - belanden we aan bij een aloude kracht van Microsoft: developers. Het concern weet al jaren externe software-ontwikkelaars aan zijn platformen te binden. Door zijn developertools, door de integratie van zijn diverse producten, zelfs door zijn bedrijfseigen, gesloten technieken. Denk maar aan IE6-specifieke webapplicaties, die er nog altijd zijn. Wat inmiddels ook tot verdriet van Microsoft is die klanten graag van IE6 en XP af wil en over naar zijn nieuwste Windows-versie.

Lopen ontwikkelaars nu nog niet heel warm voor Phone 7? Dat was aanvankelijk ook zo bij de iPhone, waarvoor Apple aanvankelijk zelfs webapps aanprees. Er was op dat moment nog helemaal geen app store. Dat is tegenwoordig haast vergeten, omdat iPhone en app store onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Maar de iTunes App Store kwam pas in juli 2008, een jaar na de komst van de Apple-smartphone in de Verenigde Staten.

Microsofts Flash-alternatief Silverlight is het platform voor Phone 7, maar er is ook aansluiting op Xbox-ontwikkeltechologie. Bovendien zijn Adobe Flash en AIR (Adobe Integrated Runtime) straks ook een optie, net als html5, en eventuele cross-platform tools die code automatisch (her)compileren voor Phone 7. In tegenstelling tot Apple wil Microsoft developers geen strobreed in de weg leggen.