1. KPN claimt met mobiele tv een Europese primeur te hebben. Is dat wel juist?

Ja en nee. KPN heeft al enige tijd een licentie op dvb-t, de standaard voor digitale televisie die we in Nederland beter kennen als Digitenne. Dvb-h is daarvan afgeleid, alleen dan uiteraard aangepast voor mobiele telefoons. Dvb-h is al geruime tijd in gebruik in Italië, en sinds vorig weekend in vier grote Duitse steden, maar KPN is wel de eerste die het op nationale schaal aanbiedt.

2. Wat heb ik nodig om dvb-h te kunnen ontvangen?

Om te beginnen een toestel dat geschikt is voor dvb-h. Bij de start zijn twee toestellen beschikbaar, de Samsung P960 en de LG KB620. De Samsung P960 is uitgerust met sprietantenne en die moet je voor optimale ontvangst ook echt gebruiken. De toestellen zijn niet bij de maandelijkse prijs van 9,95 euro inbegrepen en de P960 kost alleen al 499 euro. Daarnaast is een abonnement bij KPN vereist.

Het aanbod is nog wat karig: Nederland 1, Nederland 3, RTL4, RTL24, SBS6, Jetix/Veronica, MTV Music, Discovery Channel, Xite en Nick Toons. RTL 24 is speciaal voor de mobiele telefoon ontwikkeld. KPN zal premiumpakketten aanbieden, maar die gaan vanzelfsprekend meer kosten. Tot 1 september kunnen klanten met een nieuw abonnement vanaf 27,50 euro per maand, tv er gratis bij nemen. Daarna rekent KPN wel weer 9,95 euro per maand.

3. Hoe is de kwaliteit?

Webwereld heeft het Samsung-toestel nu anderhalve week in gebruik. Het beeld is op zich best redelijk, hoewel soms wat schokkerig. In Intercity is de ontvangst wisselend, vaak bevriest het beeld en verschijnt er een foutmelding. Het scherm is helaas net niet groot genoeg om op armlengte naar te kijken. Ook om rekening mee te houden: de beelden lopen ongeveer vijftien seconden achter op de reguliere uitzending via de kabel. De beslissende goal komt dus pas door als de buurman al tegen het plafond is gesprongen.

Niet alleen het opstarten van het toestel duurt soms erg lang, het schakelen tussen de kanalen neemt ook nog eens gemiddeld zes seconden in beslag. Picture in Picture (beeld in beeld) biedt volgens Samsung de mogelijkheid om snel te schakelen tussen zenders, maar PIP valt weg zodra de zender aan het zoeken is.

4. Wie gaat mobiele tv eigenlijk gebruiken?

KPN kwam er na onderzoek achter dat consumenten niet een hele voetbalwedstrijd op een mobieltje gaan kijken. Die blijven dan liever thuis of kijken bij vrienden. Het gaat eerder om momenten dat je even niets te doen hebt. De vraag is alleen of Nederlanders daar 9,95 euro per maand voor over hebben.

Onderzoeker Remco Prins van de Erasmus School of Economics vermoedt dat het mobieltje alleen 'first movers' aantrekt, maar geen massapubliek. Buiten Nederland heb je er ook nog eens niets aan: Je kunt met de P960 en KPN Mobiel TV bijvoorbeeld in het buitenland geen gratis zenders bekijken. De toestellen zijn volgens Samsung zo geprogrammeerd dat ze alleen in een bepaalde bandbreedte zoeken naar uitzendingen om 'snel' op te starten.

5. Gaan andere provider nog mobiele televisie aanbieden?

Die zijn er al. Vodafone biedt ook mobiele tv, maar de beelden worden gewoon via het umts netwerk aangeboden. Het bedrijf Mobiele TV Nederland wil nog steeds de zogenoemde tdab-frequentie gebruiken voor mobiele tv. Het bedrijf verricht al testuitzendingen in Den Haag. Mobiele TV Nederland mikt op een jong publiek.

Wat vindt u van Mobiel TV? Geef uw mening in onze wekelijkse peiling (stemmen is alleen mogelijk voor geregistreerde bezoekers)