Videolan, de ontwikkelaar van de originele VLC-software, eist dat een recente iPhone- en iPad-app op basis van VLC-code uit Apple's App Store wordt verwijderd. Het bedrijf vindt de voorwaarden die Apple laat gelden voor zijn mobiele softwarewinkel haaks staan op de open source-licentie GPL (GNU Public License) waar VLC onder valt. De app is desondanks onlangs door Apple goedgekeurd en nu verkrijgbaar in de app store van de iPhone-maker.

Broncode

VLC is open source-software voor afspelen van muziek en video. Volgens de licentie is het toegestaan om de programmacode in aangepaste vorm te spreiden, zolang het wederom gaat om open en gratis software.

Maar dat is niet het geval bij een app in Apple's App Store, stelt Videolan, het bedrijf achter de VLC-software. De VLC-app van Applidium is weliswaar gratis, maar distribueert niet de broncode. Bovendien gelden er voor apps de gebruikelijke antikopieermaatregelen van Apple.

DRM en voorwaarden

"Het enige wat Apple moet doen, is het volgen van de GPL-voorwaarden om de software open te houden. Maar in plaats daarvan heeft Apple besloten om DRM-kopieerbeveiliging en eigen juridische voorwaarden van toepassing te verklaren op de App Store. Apple trapt liever de GPL-software eruit dan dat ze de eigen regels veranderen", schrijft Rémi Denis-Courmont van Videolan aan een mailinglist voor VLC-ontwikkelaars.

De kans is groot dat Apple nu overgaat tot het verwijderen van VLC uit de App Store. Videolan heeft hiervoor bij Apple een officieel verzoek ingediend. Maandagochtend vroeg was de VLC-app nog beschikbaar in de App Store.