Vodafone introduceert de femtocell-technologie bij alle mobiele klanten. Klanten van de telco kunnen vanaf 3 september een zogeheten femtocell-basisstation in huis halen. Deze breedbandrouter biedt inpands een 3G-signaal voor bellen en mobiel internetten op plekken waar gebruikers slecht bereik hebben.

Techniek bestond al langer

De techniek bestaat al langer maar heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld. Na de introductie in 2009 in Groot-Brittannië zijn de breedbandrouters inmiddels krachtiger geworden en is het mogelijk om met acht 3G-apparaten gelijktijdig in verbinding te staan met de femtocell. Nadat in oktober 2011 de dienst in beperkte oplage beschikbaar kwam voor zakelijke klanten, zijn vanaf volgende maand alle overige klanten aan de beurt.

Femtocell helpt met name op plekken waar een verminderde dekking van het 3G-netwerk is. Maar het basisstation is ook ongevoelig voor drukte of storingen op het mobiele netwerk. Dat is mogelijk door de aansluiting op de vaste internetverbinding. Er zit wel een limiet aan met betrekking tot de afstand. Gebruikers kunnen zich niet verder dan circa 30 meter afstand van het basisstation bevinden.

Delen van femtocell mogelijk

Daarnaast zijn er enkele vereisten aan de gebruikte breedbandverbinding voor het ontlasten van het 3G-verkeer. De vaste internetverbinding heeft voor de gespreksdoorvoer een minimumsnelheid van 512 Kbps (Kilobit per seconde) download en upload nodig.

De femtocell-stations kunnen maximaal 8 gesprekken tegelijk doorgeven, bieden een maximale 3G-downloadsnelheid van 14,4 Mbps (Megabit per seconde) en een maximale 3G-upload van 5 Mbps. Als die 8 gesprekken tegelijk worden gevoerd is er minimaal 1Mbps up- en downloadsnelheid nodig.

Het delen van femtocell-apparaten is ook mogelijk. De gebruiker moet dan wel expliciet de 06-nummers van zijn of haar buren toelaten, die met dat mobiele nummer natuurlijk ook Vodafone-klant moeten zijn. Dat is de reden waarom Vodafone de nieuwe dienst neerzet als 'inpandige dekking'. SignaalPlus Plug & Play gaat 70,25 euro kosten voor zakelijke klanten en 85 euro voor particulieren.

Veiligheid in het geding

Overigens toonde een groep hackers vorig jaar aan dat inbraak mogelijk is via femtocell-stations. De groep The Hackers Choice heeft destijd de werking van de door Vodafone aangeboden femtocellen uitgedokterd (via reverse engineering) en daarmee toegang gekregen tot het mobiele netwerk van de Britse telco. Daarmee kunnen in principe telefoongesprekken worden afgeluisterd, op kosten van een anderen gebeld worden en belkosten worden ingezien.

Vodafone zegt rekening te hebben gehouden met deze ontwerpfout. Woordvoerder Jasper Koek laat Webwereld weten dat de femtocell-breedbandrouter in Nederland goed beveiligd is. “Mensen die geen toestemming hebben, kunnen geen gebruik maken van deze apparaten. Tenzij er gebruik wordt gemaakt van de open modus, die de klant zelf instelt en wat handig is voor veel zakelijke klanten. Inbreken is naar mijn weten niet mogelijk."

''Netwerk voortdurend geupdatet'

De zegsman zegt dat Vodafone naast deze betaalde aankoop ook andere updates aan het netwerk blijft uitvoeren. Daarvoor is het programma 'Fast Forward' opgezet. "Dit apparaat moet je meer zien als een signaalversterker op plekken waar door factoren waar ons netwerk niet tegen bestand is, zoals stevige bouwwerken, beter bereik kan worden behaald", aldus Koek.

In een promotievideo legt Vodafone de werking van femtocell uit: Update 14.15 uur: Technische details toegevoegd, alsmede de reactie van woordvoerder Koek over de veiligheid en netwerkupdates.