Volgens Vodafone kunnen klanten in en buiten de getroffen regio Den Haag/Rotterdam weer bellen, sms'en en internetten. Vodafone heeft de afgelopen twee nachten doorgewerkt om het netwerk weer normaal te laten functioneren. Wel worden er nu nog “kleine instellings- en afstellingswerkzaamheden" gedaan die de laatste stappen betekenen naar het volledig terugbrengen naar de oorspronkelijke situatie.

Vodafone gaat nadenken over hoe de getroffen klanten kunnen worden tegemoet gekomen. Later deze week wil het bedrijf bekend maken “welk gebaar" het gaat maken naar de klanten, zo laat Vodafone weten in een statusupdate.

700 Zendmasten handmatig aansluiten

De storing in het netwerk van Vodafone heeft een week geduurd. Vorige week woensdag legde een brand in een van de grootste netwerkcentrales van de telecomprovider het netwerk plat in het zuidwestelijke deel van de Randstad en hadden ook abonnees van Vodafone in de rest van het land last van storingen. Vodafone moest in allerijl maar liefst 700 zendmasten handmatig aansluiten en configureren om de uitval van de centrale op te kunnen vangen.

De telecomprovider heeft in de afgelopen week experts vanuit het buitenland laten invliegen om de problemen te kunnen oplossen. Dat lukte maar mondjesmaat, vooral omdat er filevorming bleef ontstaan op het netwerk. Daarnaast bleek vooral tijdens het Paasweekeinde dat het netwerk instabiel was. In het weekeinde heeft Vodafone zijn winkels geopend om klanten te kunnen opvangen.

Brand niet aangestoken

De brand in de Vodafonecentrale in Rotterdam is niet aangestoken, zo heeft de Rotterdamse brandweer inmiddels laten weten na onderzoek. Wat wel de oorzaak is, is nog niet duidelijk, meldt Radio Rijnmond. De brand was begonnen in het gebouw naast de centrale van Vodafone en sloeg later over.