Vodafone denkt met het scheiden van het 2G- en 3G-netwerkverkeer de impact van grote calamiteiten te kunnen beperken. Als het ene systeem uitvalt, blijft het andere in de lucht, zo is de achterliggende gedachte van deze scheiding van de netwerken.

“Daarnaast zijn we begonnen met het implementeren van nieuwe technieken waardoor de tijd die nodig is voor het opnieuw aansluiten van de masten op het netwerk tot een minimum wordt beperkt", schrijft Vodafone in een reactie op een onderzoek van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

Brand legde knooppunt plat

De Veiligheidsregio had een onderzoek ingesteld naar de brand in een bedrijfspand in Rotterdam op 4 april van dit jaar. Die brand heeft het naastgelegen netwerkknooppunt van Vodafone in de as gelegd, waardoor het netwerk in een groot gedeelte van Nederland platlag.

Uit het onderzoek komt naar voren dat Vodafone “stevige brandbeveiligingsmaatregelen" had getroffen. Die preventieve voorzieningen waren volgens Remco van Werkhoven, teamcoördinator brandonderzoek van de Veiligheidsregio, “aanmerkelijk zwaarder dan de wet voorschreef". De zwakste schakel in de storingsveroorzakende brand was dan ook het buurbedrijf waar de brand uitbrak.

Op zoek naar betere buren

Volgens Van Werkhoven moeten bedrijven die vitale processen ergens onder willen brengen, hun huisvesting kiezen aan de hand van een risicoanalyse. Vodafone zegt dat nu te gaan doen.

“We nemen maatregelen met betrekking tot het inrichten van de netwerkinfrastructuur en back-up van het netwerk", zo staat in de reactie op het onderzoeksrapport. “Zo maken we andere keuzes bij het bepalen van de locatie, de beveiliging van de locaties en de back-up van het netwerk."

Overschakelen naar de concurrent

Vodafone kijkt verder naar de mogelijkheid om bij grote storingen terug te vallen op de netwerken van andere telecomaanbieders. Vodafone voert hierover gesprekken met die andere netwerkbeheerders en het ministerie van Economische Zaken. De overheid was zelf ook één van de slachtoffers van de Vodafone-brand.

In een brief aan de Tweede Kamer liet minister Verhagen van Economische Zaken toen bij die grote storing al weten dat hij in overleg zou gaan met de telecombedrijven. Het doel is om klanten sneller gebruik te laten maken van de netwerken van andere telecomaanbieders.

De storing bij Vodafone in april raakte ook de Nederlandse overheid. Het Rijk is al jaren grootafnemer van mobiele telefonie bij Vodafone. Duizenden ambtenaren waren mobiel niet bereikbaar. Ook gebruikers van TomTom's LIVE-dienst hebben in heel Europa last gehad van deze grote telecomstoring.