Vodafone gaat zogeheten praktische snelheden vermelden aan klanten. Die werkelijke down-en uploadsnelheden zijn in de afgelopen maanden gemeten tijdens taxiritten in heel Nederland. Die taxi's zijn uitgerust met meetapparatuur die 24 uur per dag automatisch gesprekken en mobiele internetsessies opzet. Daardoor kan nu per locatie en per benadering een meer waarheidsgetrouw beeld worden gegeven van de internetsnelheid.

De taxiritten gaan de komende tijd door en worden nog uitgebreid, waardoor Vodafone in de toekomst denkt nog nauwkeuriger de ranges te kunnen aangeven waarin de werkelijke downloadsnelheid zich bevindt. Wel zegt het bedrijf dat die snelheid niet is gegarandeerd: in 25 procent van de gevallen kan het hoger of lager zijn dan aangegeven.

Maximumsnelheden wekken valse verwachtingen

De praktische snelheden moeten de huidige maximumsnelheden vervangen. Die maximumsnelheden die worden vermeld bij internetabonnementen en in reclames wekken veel valse verwachtingen bij consumenten, vindt ook het ministerie van Economische Zaken. Daarom heeft het ministerie met de telco's een gedragscode afgesproken waarin de vier bedrijven (Vodafone, KPN, T-Mobil en Tele2) zich binden aan meer transparantie over de werkelijke internetsnelheid en het dataverbuik.

Vodafone had al eerder aangekondigd meer te communiceren wat de werkelijke internetsnelheiden zijn, maar zegt verder te gaan dan de afgesproken gedragscode. Daar moet vooral de app voor zorgen. Die moet over drie tot vijf maanden klaar zijn en wordt ontwikkeld voor meerdere platformen, zegt Barend van der Maas, bij Vodafone belast met dit project. “De app zal onze klanten belangrijke informatie geven over de internetsnelheid op de plaats waar hij of zij zich bevindt."

Dekking aangegeven in de app

In de app komen dekkingskaarten die aangeven hoe de dekking is door heel Nederland. Hoe specifiek die informatie zal zijn kan Van der Maas nog niet vertellen, maar per locatie wordt een indicatie gegeven van de werkelijke snelheid op dat moment. Klanten worden verder per locatie op de hoogte gehouden van werkzaamheden of storingen in het netwerk. De app geeft verder ook informatie terug over de ondervonden snelheid.

Die snelheid is niet alleen afhankelijk van het gekozen abonnement, maar staat ook onder invloed van het aantal mobiele internetters in de buurt, de gebruikte smartphone of tablet, de beweging van de gebruiker en de bestemming waarnaar toe wordt gesurfd,

Snelheden, abo's en specificaties hardware

Vodafone gaat verder in de eigen webshop de indicatieve snelheden vermelden bij de aangeboden abonnementen. Grotere internetbundels hebben een hogere snelheid. Daarnaast wil Vodafone daarbij vermelden welke internetdiensten welke snelheid nodig hebben en welke smartphones en tablets daar de juiste specificaties voor hebben. Volgens Van der Maas is dat geen marketing- of salestool. “We geven daar geen koopadvies."