Vodafone Nederland krijgt extra geld tot zijn beschikking voor investeren in het netwerk. De circa 270 miljoen euro komt vrij dankzij de miljardenovername van Verizon Wireless in Amerika. Het Britse moederbedrijf verkocht zijn aandeel in die succesvolle joint venture voor liefst 130 miljard dollar, wat de op twee na grootste bedrijfsovername ooit betekende.

Project Spring begint

Een deel van dat geld pompt Vodafone in de 4G-netwerken van zijn vijf belangrijkste Europese markten: Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Spanje én Nederland. Deze investeringsstrategie is omgedoopt tot Project Spring en duurt nog tot 2017. De investering komt bovenop de reguliere netwerkinvesteringen die gebudgetteerd zijn, zo laat Vodafone Nederland weten.

Hoewel een exact plan in Nederland nog ontbreekt, geeft Vodafone alvast twee belangrijke pijlers aan voor de komende drie jaar. De uitrol van 4G in Nederland moet versneld worden, en belangrijker, Vodafone wil in zijn vaste infrastructuur minder afhankelijk van KPN worden.

Verbinding naar de huishoudens

“Wij zijn op dit moment voor een heel groot deel afhankelijk van KPN bij de verbinding naar de huishoudens. Bij het aanbieden van vaste triple play-breedbanddiensten, dus internet, televisie, telefonie willen we dit verder gaan terugbrengen”, meldt woordvoerder Joost Galema van Vodafone Nederland, die binnenkort meer van het investeringsplan bekend maakt. “Er komt ook snel meer duidelijkheid over de exacte gevolgen voor de uitrol van 4G.”

Vodafone Nederland boekte in het eerste fiscale halfjaar (april tot september) een operationele omzet van 893,5 miljoen euro, een daling van 4,7 procent ten opzichte van vorig jaar. Het aantal Vodafone-aansluitingen loopt iets terug naar een kleine 5,3 miljoen.