Klanten van Vodafone in het gebied rond Den Haag, Leiden en Zoetermeer hebben sinds dinsdagochtend rond 10.00 uur problemen met bellen, gebeld worden en sms'en. Vodafone-woordvoerder Richard Mes bevestigt de storing, maar kan nog niets melden over de oorzaak.

'Nogmaals proberen'

“De klachten komen vooral uit dit gebied, waar bellen voor veel klanten moeizaam verloopt Toch kunnen klanten buiten de regio problemen ervaren wanneer ze bellen met iemand die zich in deze regio bevindt", meldt Mes, die klanten adviseert om in dat laatste geval het nogmaals te proberen.

Vodafone raadt klanten aan om in de tussentijd over te schakelen naar het 3G-netwerk. Mes: “In dat geval kunnen klanten wel bellen en gebeld worden. Het hangt per telefoon af of mensen automatisch of handmatig overschakelen naar 3G." De provider werkt in de tussentijd aan een oplossing. Er is nog geen zicht op het tijdstip van een oplossing.

Gescheiden netwerken

Het overschakelen is mogelijk na de grote brand in april 2012. Vodafone heeft na die verwoesting van een netwerkknooppunt besloten om zijn 2G en 3G-netwerken voortaan te scheiden. Op die manier kan er altijd een systeem in de lucht blijven bij calamiteiten.

Update 30-1: 09.09 uur: Op een Vodafone-forum schrijft de provider dat de problemen dinsdagavond om 22.45 uur waren opgelost. Over de oorzaak van de storing is nog niets bekend.