Het is nog allerminst zeker dat via alle Nederlandse providers toestellen van het noodlijdende Research in Motion (RIM) op basis van het nieuwste besturingssysteem op de markt komen. Alleen Vodafone geeft bij navraag door Webwereld aan zeker te weten dat in maart of april toestellen met BlackBerry 10 geleverd kunnen worden. KPN en T-Mobile kunnen die duidelijkheid nog niet geven.

“KPN bekijkt momenteel of en hoe we de BlackBerry 10 zal worden opgenomen in het assortiment", laat Nederlands grootste telecomleverancier in een reactie weten. Een woordvoerder van T-Mobile geeft aan dat naar het voeren van BlackBerry 10 producten “nog gekeken zal worden". Beide leveranciers kunnen niet zeggen wanneer ze hierover een besluit nemen.

RIM telt af naar zijn reddingsboei

Ondertussen komt de introductie van BlackBerry 10 steeds dichterbij. Op 31 januari vindt een grote lancering van minimaal zes nieuwe toestellen plaats. Het door slechte verkoopcijfers gekwelde bedrijf hoopt met het op multitasking en BYOD-gerichte BlackBerry 10 weer mee te gaan doen in het speelveld voor high-end smartphones, al worden ook toestellen voor het lager en middensegment van de markt verwacht. RIM belooft bij de lancering meer dan 70.000 apps voor BB10 en sluit niet uit dat het mobiele besturingssysteem ook door andere fabrikanten via een licentie kan worden afgenomen.

Toch circuleren er donkere wolken boven het hoofdkwartier in het Canadese Waterloo. Aandeelhouders en appleveranciers twijfelen openlijk aan de veerkracht van RIM. Zo liet het populaire chatprogramma WhatsApp weten BB 10 links te laten liggen, verkende de aandelenkoers deze zomer nieuwe diepten en verloor het bedrijf het vorige kwartaal ruim één miljoen klanten. Het keer op keer uitstellen van het nieuwe besturingssysteem kon het wantrouwen van niet wegnemen.

RIM's BlackBerry verloor afgelopen jaren vooral in Europa en Noord-Amerika terrein. Op de deze week gehouden CES was RIM samen met Microsoft de opvallende afwezige leverancier.

'Nauwe samenwerking met Nederlandse partijen'

RIM gaf zelf onlangs bij monde van marketingdirecteur Frank Boulben aan dat BlackBerry 10 onder 150 providers wereldwijd getest werd. Navraag bij een Nederlandse woordvoerster leert dat daaronder ook Nederlandse telecomleveranciers zitten, maar welke dit zijn kon ze niet zeggen. Wel wordt er vanuit het RIM-kantoor in Engeland “nauw samengewerkt" met Nederlandse partijen, zo verzekert ze Webwereld. Amerikaanse providers gaven eerder deze week aan vertrouwen in RIM te houden. De drie marktleidende partijen Verizon, AT&T en T-Mobile USA zullen BB10-telefoons in hun assortiment opnemen.