Veel Android-gebruikers dachten vorige week van de aangeboden 360-update dat het de langverwachte Android 2.2-update (codenaam Froyo) was. Die nieuwe versie van Google's smartphonebesturingssysteem brengt vele nieuwe functies, waaronder tethering en officieel ook ondersteuning voor Adobe Flash. De automatisch toegestuurde link voor de update bleek echter eigen diensten van Vodafone te brengen, die bovendien niet te verwijderen zijn.

Boze gebruikers

Dit heeft de telecomoperator nogal wat negatieve feedback opgeleverd. Dat is niet alleen in Groot-Brittannië gebeurd, waar gebruikers ontdekten dat de 360-diensten naast ongewenste programma's (crapware) ook links naar 'adult'-websites omvatten. Daarnaast neemt de Vodafone-software opslagruimte in beslag doordat Android 2.1 applicaties niet installeert op geheugenkaarten.

Woordvoerder Richard Mes van Vodafone Nederland bevestigt dat de 360-update ook al in Nederland is gedistribueerd. Dat is vanwege de feedback nu stopgezet. "We hebben besloten de update voor 360-diensten op te schorten. Dat is tot nader orde." Dit geldt niet alleen voor Nederland, maar voor heel Vodafone, vertelt hij.

De update is in Nederland verspreid onder gebruikers van de HTC Desire-smartphone. Later zouden andere Android-toestellen volgen, zoals de HTC Legend. De uitrol is nu - voorlopig - van de baan. Woordvoerder Mes zegt dat het nog niet besloten is wanneer de 360-update opnieuw wordt uitgestuurd, áls dat al gebeurd. Het kan ook zijn dat de update helemaal van de baan is.

Froyo deze maand

"De 2.2-update krijgt nu voorrang", zegt Mes. "Die komt in augustus, deze maand dus nog." Hij kan geen exacte lanceerdatum noemen. Doorvragen van Webwereld leert dat Vodafone niet de eigen 360-update samenvoegt met de 2.2-update van Google. Het is ook nog onbekend voor welke toestellen de 2.2-update uitkomt.

Mes bevestigt dat de 360-diensten zodra die eenmaal zijn geïnstalleerd niet meer te verwijderen zijn. Daar is volgens hem dan een 'update' terug naar de oorspronkelijke firmware van telefoonfabrikant HTC voor nodig, die dan van HTC moet komen. Door de 360-update is de Desire namelijk een 'Vodafone branded'-toestel geworden, legt de woordvoerder uit.