Vodafone investeert in de Randstad in zowel snelheid- als capaciteitsverhoging van zijn mobiele datanetwerk. Binnen enkele weken zal in de vier grote steden de downloadsnelheid zijn opgeschroefd naar maximaal 28,8 Mbps.

ADSL-snelheid

In praktijk zal de snelheid een stuk lager liggen. "Onder normale omstandigheden kunnen snelheden gehaald worden die vergelijkbaar zijn met een gemiddeld ADSL-abonnement", meldt Vodafone. Dat is dus circa 10 Mbps.

De nieuwe snelle verbinding is niet voor alle internettende abonnees weggelegd. Vodafone komt hiervoor met nieuwe abonnementen. Over twee weken zal het details over de beschikbaarheid en tarieven daarvan bekend maken. Concurrent KPN wil ook verschillende bundels brengen, voor lichte en zware gebruikers van mobiel breedband. Het is nog onbekend wanneer dat komt, wat dat kost en wat dat dan biedt.

Glasvezel voor de backhaul

De belangrijkste investering die Vodafone nu doet, is op de backhaul; de verbinding tussen de antennes en het core-netwerk. Die bestaat traditioneel uit enkele koperdraadjes en vormt daarmee een belangrijke bottleneck bij het verhogen van de snelheden. Vodafone gaat de backhaul nu verglazen.

Vodafone waarschuwt dat deze operatie wel tot dekkingsproblemen kan leiden, omdat sites uit de lucht moeten worden gehaald. Daardoor kunnen klanten last hebben van verminderde dekking. Om die overlast te minimaliseren zal Vodafone mobiele zendinstallaties gebruiken om de downtime van antennes op te vangen.