Dit meldt woordvoerder Richard Mes van Vodafone Nederland aan Webwereld. De upgrade naar Android 2.2 (codenaam Froyo) zal de recente Vodafone-eigen update voor Android-toestellen geheel verwijderen. De operator heeft laatst zijn 360-apps uitgebracht als Android-update waarbij een aantal gebruikers dachten dat het de langverwachte 2.2-update was.

Crapware

De 360-update bestaat echter uit de diverse apps voor Vodafone's 360-diensten, die voor veel gebruikers ongewenst waren. Bovendien bleek de 360-update niet te deïnstalleren. Vodafone is kort na het uitbrengen van die eigen Android-toevoeging, en het oplaaien van ophef erover, gestopt met het aanbieden ervan.

Klanten die de update al binnen hadden, zaten er echter wel mee opgescheept. Dat zijn alleen gebruikers van de HTC Desire. Woordvoerder Mes vertelde aan Webwereld dat verwijderen van de update alleen mogelijk was met een Android-update die dan van toestelmaker HTC moest komen. Door de 360-update was de Desire namelijk een 'Vodafone branded' toestel geworden.

Android 2.2

Nu komt de mobiele operator daar dus op terug. Mes vertelt dat het nogal lastig was, maar dat het bedrijf er nu wel in is geslaagd om de 360-update zelf te verwijderen middels de Android 2.2-update. Formeel is de 2.2-update een zogeheten 'HTC Open Market-versie'. "Die hebben wij wel aangepast, bijvoorbeeld zodat de netwerkinstellingen er al in zitten."

Mes stelt gerust dat 2.2 dus niet ook de omstreden 360-toevoeging heeft ingebakken. "De 360-update is dan echt weg." De woordvoerder legt uit dat gebruikers de diverse 360-apps ook zelf separaat kunnen downloaden bij de Android Marketplace. "Die zijn dan wel gewoon te verwijderen."

Later opnieuw

Hij geeft nog aan dat de 360-apps op een later tijdstip opnieuw worden aangeboden, als één geheel. Daarbij heeft Vodafone de 'opdringerigheid' van de 360-update, en de eigen 'branding', wat ingetoomd. De apps duiken bijvoorbeeld niet op in het home-scherm, legt hij uit.

Doorvragen van Webwereld levert echter de bevestiging op dat de later nogmaals aangeboden 360-update ook dan niet te deïnstalleren is. "Maar we zullen dat dan niet communiceren met cryptische omschrijvingen. Daar hebben we een fout gemaakt. Er komt nu een duidelijke opt-in", bezweert de Vodafone-woordvoerder.

Updateverwarring

Android 2.2 is in mei gelanceerd door Google en begin juni uitgekomen. Na het uitkomen van Froyo zijn de smartphonefabrikanten aan de slag gegaan met 2.2 om die uit te kunnen brengen voor hun toestellen.

In het geval van HTC heeft die nog de eigen grafische interface (gui) Sense draaien bovenop Android. HTC heeft eind juli de Android-update uitgebracht voor zijn Desire-toestellen. Die is alleen voor 'unlocked' uitvoeringen van dat toestel, die dus niet gebonden zijn aan een mobiele operator.

De telecombedrijven buigen zich over de update voor de 'locked' toestellen, waarvan de gebruikers dus moeten wachten op de doorgifte van de update. Soms voegen telecombedrijven nog eigen zaken toe aan de mobiele software, zoals logo's en netwerkinstellingen, maar ook apps, snelkoppelingen, diensten of eigen skins en gui's.