Dat houdt in dat bij 'enkele duizenden' klanten de voicemail is gereset. De welkomstboodschap en alle opgeslagen berichten zijn verdwenen. "Mensen moeten opnieuw hun instellingen maken en opnieuw hun welkomstboodschap inspreken", zegt een woordvoerder van Vodafone tegen Webwereld.

Onduidelijkheid

De aanbieder van mobiele telefonie kan op dit moment niet ingaan op technische details. Het is onduidelijk of er een backup-systeem is of dat een dergelijk systeem gefaald heeft. "In dit geval is het zo dat helaas die berichten verloren zijn gegaan," is het enige dat het bedrijf wil zeggen over de zaak. "Het is een onbedoeld gevolg van het onderhoud."

Een deel van de getroffen klanten is inmiddels geïnformeerd per sms. Er is geen algehele compensatieregeling voor de verloren data. "Klanten die echt een groot probleem hebben ondervonden kunnen een klacht indienen", aldus de woordvoerder. Het informeren van gedupeerde klanten heeft op dit moment echter de aandacht.

Geen failover

Onlangs werd het netwerk van Vodafone getroffen door een ernstige storing, die escaleerde door een falend failover-systeem, een back-up in geval van netwerkstoringen.