Apple komt terug op zijn mededeling van eerder deze maand dat het door een verloren rechtszaak de Always-functionaliteit voor VPN uit iOS-apparaten moet halen, meldt MacRumors. Voor iPhones en iPads die al zijn verkocht verandert er niets aan de VPN-opties, stelt Apple nu in een bericht in zijn kennisdatabank.

Apple verloor onlangs een rechtszaak aangespannen door de patenttrol VirnetX. Een gevolg daarvan zou zijn dat Apple de VPN-functionaliteit op zijn apparaten moet beperken. Zo zou het niet meer mogelijk zijn om automatisch verbinding te maken met een VPN nadat het iOS-apparaat uit de slaapstand wordt gehaald. Voor al verscheepte apparaten blijft die always-mogelijkheid er nu wel, schrijft Apple. Wat er met toekomstige iOS-apparaten gebeurt is nog niet zeker.

Succes VPN-trol

VirnetX is een beruchte patenttrol die het ene bedrijf na het andere pakt op inbreuk bij implementatie van software die een VPN-verbinding aanmaakt. Ook ging het bedrijf al eens met succes achter Microsoft aan. VirnetX won eind 2012 een zaak in Texas tegen Apple, dat werd veroordeeld tot betalen van 368 miljoen dollar. De VPN-patenttrol eist echter nog meer geld van Apple.

Hoger beroep

Uit stukken die Apple deze week heeft ingediend bij beurswaakhond SEC blijkt dat Cupertino in hoger beroep wil gaan tegen VirnetX. Apple wil daarom de 368 miljoen dollar schadevergoeding nog niet als verlies noteren.