Vier senatoren hebben de FCC per brief gevraagd onderzoek te doen naar exclusieve deals tussen smartphonemakers en telco's, zoals die tussen Apple en AT&T, waarbij een operator het alleenrecht heeft op het verkopen van een bepaalde smartphone.

De voorzitter van de FCC, Michael Copps, heeft inmiddels bekend gemaakt inderdaad een diepgravend onderzoek te gaan doen naar deze handelspraktijken.

Verziekte markt

De senatoren menen dat exclusieve deals de vrije keuze van consumenten in de weg staat. Daarnaast verstoren de deals de concurrentie op de operatormarkt. Tenslotte is exclusiviteit niet goed voor de innovatie op de smartphonemarkt, menen de senatoren.

De Consumers Union, de Electronic Frontier Foundation, de New America Foundation, softwaremaker Mozilla en enkele kleine telecombedrijven hielden begin maart ook al een pleidooi bij FCC voor het losweken van de iPhone bij AT&T.

Hoorzitting

De grote telefoonmakers waren afgelopen woensdag uitgenodigd voor een hoorzitting in de Senaat, maar geen van de partijen gaf acte de pr├ęsence. "Als je vandaag de dag achter je pc gaat zitten en met een breedbandabonnement het internet opgaat, dan word je ook niet verteld dat je een Dell of een HP nodig hebt", aldus senator John Kerry.

AT&T heeft sinds de introductie van de iPhone enorm geprofiteerd van de exclusieve deal met Apple. Sinds de lancering twee jaar geleden heeft AT&T 2,5 miljoen nieuwe klanten binnengehaald. Ook andere bekende smartphones in de Verenigde Staten zijn exclusief. Zo zit de Palm Pre bij Sprint, de BlackBerry Storm bij Verizon en Android-toestellen bij T-Mobile.

Kleinere operators stellen dat zij niet meer aan de bak komen, omdat zij de meest gewilde smartphones niet kunnen aanbieden. "De vier grootste operators hebben de toegang voor consumenten tot mobiele technologie gegijzeld", klaagt John E. Rooney, ceo van Cellular, de nummer vijf in de VS, tegen de Washington Post.

Europa verdeeld

In Frankrijk verbood de rechter in februari 2009 een exclusieve deal tussen Orange en Apple. Sinds eind april verkoopt daar ook Bouyges Telecom de iPhone.

In Nederland zit de iPhone vooralsnog exclusief bij T-Mobile. Ook in Duitsland heeft T-Mobile dit alleenrecht. Vodafone bestreed in 2007 via de rechter deze exclusiviteit, maar moest bakzeil halen.