Het ministerie van Justitie heeft een rechtszaak aangespannen tegen AT&T om de overname van T-Mobile USA te blokkeren. De overname is niet goed voor de competitie in de markt, zou leiden tot prijsstijgingen en de innovatie frustreren, vindt Justitie.

AT&T zegt er vertrouwen in te hebben dat zij de rechtszaak zullen winnen. De telecomgigant heeft inmiddels gevraagd om een uitgebreide hoorzitting, “zodat de enorme voordelen van deze fusie volledig kan worden verklaard", zegt de huisadvocaat van AT&T.

AT&T heeft naar nu blijkt 11,7 miljoen dollar uitgegeven aan het lobbyen in Washington om de deal rond te krijgen, maar tot nu toe dus vergeefs. Wel loopt er ook nog een onderzoek van de Federal Communications Commission naar de overname, maar wanneer dat onderzoek is afgerond is onbekend. Wel heeft de FCC laten weten “serieuze zorgen" te hebben over de concurrentie in de markt.

Overname niet van de baan

Volgens onafhankelijk telecomanalist Jeff Kagen betekent de rechtszaak niet dat de overname van de baan is. “Het kan nog worden uitonderhandeld met Justitie", zegt hij tegen het Amerikaanse Computerworld.com. Niettemin reageren consumentenorganisaties verheugd. Er was grote vrees voor prijsverhogingen en minder keuze voor de Amerikaanse consument in het kiezen van een mobiele telecomprovider.

AT&T moet T-Mobile drie miljard dollar betalen als de deal niet doorgaat. Die schadevergoeding is opgenomen in het voorlopige overnamecontract. “Ik denk dat T-Mobile dat bedrag gewoon pakt en een geheel nieuw netwerk gaat bouwen in de Verenigde Staten", zegt Harold Feld, juridisch directeur van Public Knowledge, een belangenbehartiger voor digitale rechten en vrije toegang tot informatie, tegen de IDG Newsservice.

Ook andere fusie mogelijk

T-Mobile USA zou volgens Feld nu mogelijk met een ander bedrijf kunnen fuseren, zoals bijvoorbeeld een kabel- of satellietprovider. “T-Mobile is aantrekkelijker geworden", zegt hij, doelend op die drie miljard extra dollars. Maar anderen zien juist geen mooie toekomst voor het bedrijf. “Deutsche Telekom en T-Mobile geloven dat verdere financiële investeringen in T-Mobile USA niet meer lonen", zegt Maureen Martin, een juriste bij het Heartland Institute, een denktank voor de vrije markt.

“Met deze rechtszaak zegt Justitie eigenlijk dat T-Mobile USA een toekomst heeft al concurrent van AT&T", vindt Martin. Terwijl T-Mobile die toekomst juist niet ziet, voegt ze eraan toe. “Met deze rechtszaak zegt Justitie eigenlijk dat het een betere kijk op de markt heeft dan T-Mobile en diens moederbedrijf."

Concurrentie is blij

Sprint, een van de concurrenten van AT&T heeft wel verheugd gereageerd op de beslissing van het ministerie van Justitie. “Het is een beslissende overwinning voor de consument", zegt Vonya McCann, een directeur van Sprint tegen de IDG Newsservice. “In tegenstelling tot wat AT&T zegt zal een blokkade van de overname juist banen redden, de Amerikaanse economie versterken en innovatie bevorderen."

Overigens heeft analistenbureau Yankee Group eerder al gezegd dat Sprint zelf op de nominatie staat overgenomen te worden en waarschijnlijk door Verizon. Die conclusie zou betekenen dat als de overname van T-Mobile door AT&T doorgaat en Sprint wordt opgeslokt door Verizon er nog maar twee telecomgiganten op de Amerikaanse markt zouden zijn.