Canonical-oprichter Mark Shuttleworth praat met open source-blogger Simon Phipps over de Ubuntu Edge. Hij stelt dat de crowdfundingactie om het toestel in productie te kunnen nemen waardevolle informatie geeft over hoe het apparaat door de markt zal worden ontvangen.

Crowdfunding geeft bevestiging

Shuttleworth is zichtbaar enthousiast over de mogelijkheden die de mobiele versie van Ubuntu moet bieden ten opzichte van de concurrentie. “Fabrikanten krijgen geen duidelijk signaal van gebruikers over wat ze precies willen. Daarom moeten ze vertrouwen op een mystiek genie à la Steve Jobs, puur geluk of worden ze heel conservatief.”

Dat laatste effect doet zich vaak voor bij bedrijven die een zo breed mogelijk publiek willen aanspreken. Ubuntu kiest met crowdfunding voor een heel andere weg. “Hierdoor krijgen we bevestiging van gebruikers dat dit de features zijn die mensen graag willen hebben”, aldus de Ubuntu-frontman.

Echte mobiele open source

De crowdfundingactie liep aanvankelijk sterk en brak diverse records, maar inmiddels is er de klad een beetje ingekomen. Als het op hetzelfde niveau doorloopt als nu, wordt het doel van 32 miljoen dollar niet bereikt voor de deadline op 21 augustus. Momenteel loopt de actie 3 miljoen dollar achter op schema.

De Ubuntu Edge krijgt geen proprietary applicaties mee en moet een toestel zijn met écht vrije software. “Het mooie van open source is dat het niet gaat om de mogelijkheden waar wij van dromen, maar dat andere mensen dingen kunnen maken waar we nog niet eens aan gedacht hadden”, stelt Shuttleworth.

Het gesprek van Phipps met Shuttleworth: