Wat een drukte. En dat terwijl nieuwe mobiele telefoonhardware volkomen irrelevant is tegenwoordig. Wat nu belangrijk is, is software. En netwerken.

Twee jaar geleden draaide de keuze tussen een iPhone en iets anders dan een iPhone vrijwel geheel om de hardware. Bij mobiele telefoons draaide het altíjd in de eerste plaats om hardware, en daarna pas om software en netwerken.

De keuze voor of tegen een iPhone draaide om de vraag of je zonder toetsenbord door het leven kon. Het voordeel was een enorm scherm van hoge kwaliteit. Maar wilde je je toepassingen met je vingertoppen bedienen? Of wilde je liever door menu’s bladeren? En hoe zat het trouwens met die abominabele batterijduur? Maar aan de andere kant: hij is zo dun. Alles draaide om de hardware.

Nu is het een heel andere beslissing. Wil ik de duizenden toepassingen van de iPhone, of de multitaskingmogelijkheden van de Palm Pre? Wil ik Android, waarbij alles draait om Google’s zoekfunctionaliteit, of wil ik Windows Mobile, dat Microsoft Office compatibel is? Alles draait om software en netwerken.

Geloof je me niet? Denk eens met me mee:

1. Apple lanceerde afgelopen week een geweldige iPhone 3.0 upgrade. De software verbetert de prestaties en functionaliteit van de iPhone 3G. Natuurlijk draait ook de nieuwe iPhone 3G S het nieuwe 3.0 OS. Maar als je moest kiezen tussen de oude iPhone 3G met de nieuwe iPhone 3.0 software, of de nieuwe iPhone 3G S met de oude iPhone 2.0 software, welke zou je dan kiezen? Ik denk dat de meesten zouden kiezen voor de oude hardware met de nieuwe software.

2. Als je zou moeten kiezen tussen de originele iPhone, waarbij je volledig toegang hebt tot iPhone Apps, of de nieuwe iPhone 3G S zonder toegang tot Apps, welke zou je dan kiezen? Ik denk dat je dan voor de Apps zou gaan.

3. Wat zou je kiezen: de Palm Pre met de iPhone 3.0 software, iPhone Apps en iTunes, of de iPhone 3G S met Web OS en toegang tot de Palm App Catalog. Ik denk dat de meeste iPhone fans toch voor de Palm hardware zouden gaan met de iPhone software en het bijbehorende netwerk. En de meeste Palm fans zouden juist gaan voor de iPhone met WebOS. (Waar Palm-gebruikers het meest van gecharmeerd zijn, volgens mijn eigen niet-wetenschappelijke onderzoek, is het WebOS en de beweginggevoelige besturing, het ‘card’ systeem en multitasking, ofwel de software.)

In feite is Apple nu zo dominant in de mobiele-telefoonmarkt juist omdat het begrepen heeft hoe belangrijk software en netwerken tegenwoordig zijn. Apple heeft een ontwikkelsysteem opgezet dat heeft geleid tot een enorm aantal standaard-applicaties tegen hele lage kosten. Deze maand hebben ze nog nieuwe haken geslagen in MobileMe, waardoor de iPhone weer nieuwe functionaliteit kreeg – en nieuwe redenen om een iPhone te willen.

Een vergelijkbaar fenomeen treed op bij andere apparaten. De Amazon Kindle bijvoorbeeld is verreweg de bestverkopende e-book reader. Maar de Kindle hardware is nou niet echt iets om over naar huis te schrijven, vooral die eerste niet: dat was echt troep. Wat zo goed is aan de Kindle, en wat hem ‘beter’ maakt dan de Sony Reader en zelfs beter dan al die ‘Kindle Killers’ met kleurenscherm die we het afgelopen jaar op allerlei beurzen hebben gezien, is de Amazon Kindle Store. Hardware doet er niet toe. Het netwerk is alles.

Neem nou de slag tussen de spelcomputers van Microsoft en Sony. De Sony Playstation hardware is verreweg superieur aan de Xbox 360. Maar Microsoft wint, vooral dankzij het Xbox Live netwerk.

Wat er gebeurt met die consumentenapparaten is dat ze door dezelfde overgangsfase gaan als de pc’s deden, in de beginjaren.

Destijds in de jaren ’80 kochten mensen hardware, en de software kwam daarna. Maar na verloop van tijd begonnen alle pc hardware-producten op elkaar te lijken, en het verschil werd gemaakt door de software. Uiteindelijk stapte zelfs Apple over naar het Intel hardware-platform. En niemand kon het wat schelen.

Wat nu het verschil maakt is Mac OS X of Windows of Linux, en alle software die je op die platforms kunt draaien.

En kijk nu eens wat er anders is aan de iPhone 3G S. Net als een nieuwe PC is de nieuwe telefoon vrijwel gelijk aan de oude, alleen sneller (de ‘S’ staat voor ‘Speed’).

Waarom is dit zo belangrijk?

Wat betekent het nou dat de software en het netwerk van een mobiele telefoon belangrijker is dan de hardware?

Het voorspelt, kort gezegd, welke apparaten (naast de mobiele telefoons) in de komende maanden en jaren een succes gaan worden.

Bijvoorbeeld: we kunnen vrijwel zeker binnenkort nieuwe netbooks en tablets tegemoet zien die draaien op de besturingssystemen van mobiele telefoons. We kunnen straks systemen kopen die draaien op het iPhone OS, WebOS, Windows Mobile en misschien nog wel andere ook. Deze apparaten hebben directe connecties met de bijbehorende applicatieswinkels en maken bovendien gebruik van andere services die door de bijbehorende bedrijven worden geboden.

Vanwege de nieuwe dominantie van software kan ik nu al veilig en ongezien voorspellen dat het aanbod van Apple net zo dominant gaat zijn als de iPhone zelf, en om dezelfde reden: de App Store, iTunes en MobileMe.

Het nieuwe belang van netwerken roept ook een reeks interessante vragen op. Bijvoorbeeld: wie zal het eerste of beste Xbox live-achtige multiplayer gaming netwerk opzetten voor een mobiel-telefoonplatform? Wat als Microsoft nu eens een versie zou uitrollen voor Sidekick-gebruikers, en de Xbox spelontwikkeling die kant op zou duwen? Of, aan de andere kant: wat als Apple nu eens een Xbox Live-achtig gaming netwerk zou bouwen?

Wat als een van de grote mobiele-telefoonbouwers, via een partnerdeal of acquisitie, exclusieve controle zou krijgen over de distributie van Amazons Kindle en Audible.com. Of Netflix? Of Facebook?

Het verschil gaat in de toekomst niet gemaakt worden door nieuwe hardware-functies, maar door nieuwe software en netwerkmogelijkheden.

Dus als je op het punt staat een nieuwe iPhone 3G S te kopen, geniet er dan vooral van! Maar realiseer je wel dat het beste van het ding de iPhone 3.0 software is, en de App Store, iTunes en MobileMe, en dat de oude iPhone dat allemaal ook al heeft. Alleen dan wat langzamer.

Bron: Infoworld.nl