Koop jij altijd het nieuwste model smartphone? Of zit je er toch ook wel over na te denken om eens te kiezen voor een refurb smartphone? Veel mensen denken dat een tweedehands model minder goed is dan een compleet nieuw toestel, maar met de juiste verzorging en controle is dit zeker niet waar. In dit artikel vertellen we je meer over waarom je voor een refurbished smartphone zou moeten kiezen wanneer je een nieuwe telefoon nodig hebt.

Wat is refurbished?

Steeds meer mensen kiezen voor refurbished apparaten. Refurbished betekent letterlijk 'gereviseerd'; een refurbished smartphone is een gebruikte smartphone die technisch gecontroleerd en gegradeerd is om vervolgens weer in de verkoop te gaan. Het grootste voordeel hierbij is dat een telefoon op die manier weer 'als nieuw' wordt gemaakt en dat je bijna geen verschil ziet of merkt tussen een compleet nieuwe telefoon en een refurbished telefoon. Dat lijkt misschien hetzelfde als een normale tweedehandse telefoon, maar dat is het niet. Wanneer je een telefoon via via van iemand koopt weet je nooit of het apparaat het helemaal goed doet. Bij een refurbished smartphone via een webshop of een fysieke winkel krijg je die garantie wel.

Refurbished is veel goedkoper

Nederlanders zijn dol op smartphones en mobiel internet: in 2018 zat de Nederlander gemiddeld 60 uur per maand op hun smartphone. Daarom is het wel zo prettig dat je waar krijgt voor je geld. Wil je liever toch wat besparen op de kosten van mobiele telefonie? In dat geval is het aan te raden om voor een refurbished smartphone te gaan. Een refurb apparaat is namelijk altijd een stuk goedkoper! Hoeveel geld je hierop kunt besparen hangt af van het model en de conditie van het apparaat. Des te beter een iPhone of Samsung eruit ziet, des te meer geld je ervoor kunt krijgen. Een refurbished iPhone 8 in vrijwel nieuwe staat is daarom vaak iets duurder dan een exemplaar die er al meer gebruikt uitziet. Uiteraard is zo'n telefoon altijd goedkoper dan een nieuwe iPhone in de winkel. Wist je dat het prijsverschil al tot enkele honderden euro's kan oplopen? En dat terwijl een refurbished telefoon er vaak écht als nieuw uitziet en het goed doet.

100% garantie op je aankoop

Geld besparen kun je ook wanneer je een tweedehands smartphone koopt. Wat je hier echter niet bij krijgt, is garantie. Vrijwel de meeste aanbieders van refurbished apparaten bieden de nodige garantie bij hun producten, iets waar je ook gebruik van kunt maken bij compleet nieuwe producten. Dat betekent dat je van een goed werkende smartphone kunt genieten voor een lagere prijs maar mét garantie. Mocht er iets stuk gaan, zoals je beeldscherm, dan kun je altijd beroep doen op je garantie. De meeste aanbieders bieden 12 of 24 maanden garantie, hoewel er ook enkele grotere aanbieders zijn die 36 maanden garantie bieden. Daarnaast kun je in de meeste gevallen extra garantie bijkopen waardoor je hier nog langer van kunt profiteren.

Voelt nieuwer dan tweedehands

Voor veel mensen voelt een refurbished apparaat, of dat nou een smartphone of een tablet is, vaak nieuwer aan dan een tweedehands apparaat die je overgenomen hebt van je buurvrouw of je collega. Waarom dit zo is? Heel simpel: omdat een refurb apparaat altijd compleet wordt nagekeken en vaak wordt verbeterd en gerenoveerd (in hoeverre dat kan met elektrische apparaten) heb je altijd een opgeknapte telefoon in je bezit. Bij een tweedehands telefoon wordt er over het algemeen niet gekeken naar de kwaliteit van de batterij of naar hoe krasvrij een beeldscherm is voordat het verkocht wordt. Daarom voelt een refurbished smartphone al veel nieuwer dan een tweedehands item.

Refurbished is beter voor het milieu

Tot slot help je het milieu een handje wanneer je niet wéér voor een compleet nieuwe telefoon gaat. Tegenwoordig zijn er miljoenen verschillende telefoontjes te vinden op de wereld. Bedenk voor jezelf maar eens hoeveel telefoons je al in je leven hebt gehad. Al deze smartphones worden gemaakt van verschillende onderdelen waarbij onder andere plastic een veelgebruikt materiaal is. Wanneer je jouw oude telefoon weggooit en een nieuwe telefoon koopt, draag je - misschien zonder dat je je daar bewust van bent - bij aan de zogeheten plastic soup; de berg plastic die alsmaar groter wordt. Kies je echter voor een refurbished mobiele telefoon dan maak je gebruik van een smartphone die al eens eerder door een ander gebruikt is. Wanneer iedereen dat zou doen, zou de wereld uiteindelijk al minder plastic bevatten.