Gmail wordt te kijk gezet door de donderdag vernieuwde apps van My.com. In plaats van de al enorme mailbox van 15GB die Google biedt, vertienvoudigt de maildienst van het bedrijf Mail.ru die ruimte en biedt het 150GB aan. Registreren kan door de gratis app voor iOS of Android te downloaden en je via je telefoonnummer te laten verifiëren.

De WhatsApp-achtige SMS-gebaseerde verificatiemethode van MyMail maakt dat de maildienst werkt zonder wachtwoord. Dit moet een groot voordeel bieden op vlak van beveiliging, maar kent als nadeel dat de dienst alleen via je mobiele apparaat te benaderen is. Volgens het bedrijf maakt het bedrijf geen gebruik van de bekende mailprotocollen IMAP, POP en SMTP, maar laat het mail via een propriëtair protocol in combinatie met HTTPS functioneren.

MyMail laat gebruikers naast een eigen e-mailadres ook Outlook.com, Gmail, Yahoo, AOL of een andere dienst gebruiken. De servers van de dienst staan opvallend genoeg niet in Rusland, maar gewoon in Nederland. Mail.ru is in handen van ontwikkelaar en internetondernemer Dmitry Grishin en durfinvesteerder Yuri Milner. Laatstgenoemde heeft flink wat aandelen in bijvoorbeeld Facebook, Zynga, Spotify en Alibaba in handen.