Staat de smartphonemarkt stil? Ja, deels. Dat komt omdat de 'innovatie' die we de laatste jaren zien gebruikers niet echt mogelijkheden geeft om iets op een andere manier te doen. Nieuwe technologie richt zich op de bekende use-cases, maar dan iets sneller of 'beter'. De toestellen veranderen, maar wat we ermee kunnen niet echt.

Innovatie lijkt vandaag de dag te draaien om dunnere bezels of authenticatie met gezichtsherkenning. Wat vanuit een technisch standpunt gezien indrukwekkend is, maar het verandert niets aan onze interactie met apparaten. Neem nieuwe camera's. Nieuwe geavanceerde technologie, maar de foto's die we maken zijn simpelweg iets beter dan bij onze vorige smartphone.

Dat zie je vooral bij de Apple's en Samsungs van de wereld, maar minder bij kleinere partijen. Die leveren ons mooie nieuwe dingen. Kijk bijvoorbeeld naar de Android-smartphone van Energizer, die gericht is op een enorme accuduur. Diens Power Max P16KPro heeft al opvallendste feature een 16.000 mAH grote accu. Ter vergelijking: vlaggenschip iPhone X heeft een 2716 mAh-accu.

Op telecomcongres MWC in Barcelona toonde Energizer een prototye dat twee keer zo zwaar en dik is als een gewone smartphone. Dan zit je wat dit betreft weer op het niveau van een paar jaar geleden, maar daar krijg je een accuduur van een week voor terug.

Helemaal aan de andere kant van het spectrum qua grootte en gewicht is de nieuwe Light Phone 2, een minimalistische non-smartphone - een 'distraction free' manier om wel bereikbaar te blijven. Hij is even dik als een stapeltje van drie óf vier pinpassen en is verkrijgbaar in de kleuren zwart en wit. Het is een 4G-toestel met e-inkscherm, voor de momenten dat je je gewone smartphone niet bij je kunt/wilt hebben.

Het is een goede telefoon voor beveiliging op locatie, waardoor gebruikers nog wel kunnen bellen, sms'en en andere basale functies uitvoeren. Maar je kunt geen foto's maken, social media gebruiken, locaties bepalen of andere dingen die niet kunnen in gevoelige bedrijfsomgevingen. Daarnaast is het een reservetoestel voor als er iets met je smartphone gebeurt.

De Movi Smartphone werd gepresenteerd op CES en het toestel van Wireless Mobi Solution is een standaard middenklasser met Android, met één groot verschil: het apparaat heeft een ingebouwde projector. Het betreft een 50 lumen-laserprojector waarmee je een 720p scherm tot een meter of dertig kunt spiegelen. Dat betekent dat je PowerPoint overal kunt gebruiken, zelfs in de lift met een letterlijke elevator-pitch.

De projector is gebaseerd op MicroVisions propriëtaire PicoP-technologie, die scannen en 3D-ruimtes aftast met een laser. De accu is 4000 mAh groot, zodat je de projector tot aan vier uur kunt gebruiken, zo belooft Mobi. Andere opvallende features zijn de 16-megapixelcamera en de camera voorop van 8 megapixel.

Een Brits bedrijf genaamd Bullitt bouwt robuuste toestellen die nuttig gaan zijn in fabrieksomgevingen en in de bouw. Een van de partners van het bedrijf is machineproducent Caterpillar en afgelopen week werd de Cat S61 aangekondigd, de nieuwste in een lijn van ultra-rugged waterdichte smartphones.

Een van de opvallende features is de warmtebeeldcamera. Het kan warmte detecteren van minus 20 graden celcius tot aan 400 graden. Dat hittebeeld kan over het beeld worden gelegd als laag. Het is alsof je augmented reality-foto's en video's hebt met temperatuur. Het gecombineerde beeld kan zelfs live worden gestreamd.

Een andere nuttige feature voor gebruik in industriële omgevingen is een ingebouwde luchtkwaliteitssensor van Sensiron, die een waarschuwing geeft als de lucht gevaarlijk is. Verder is er een lasersysteem om afstanden en oppervlaktes te meten. Het toestel werkt met handschoenen, als het scherm nat is en zelfs onder water.

Bullitt heeft ook net een telefoon aangekondigd samen met Land Rover. De Land Rover Explore is een enorm robuuste en waterdichte telefoon. Het heeft dezelfde camera als de Cat S61, maar heeft ook een heel nauwkeurige GPS-hardware-add-on die je erbij kunt nemen en een speciale SOS-zaklamp. De standaardaccu is 3600 mAh, maar kan ook met een add-on worden vergroot tot 4370 mAh.

Een nog gedetailleerdere warmtecamera krijg je van Fotric Precision Instruments. Diens 220 Series Thermal Cameras gebruiken dedicated verbonden smartphones als de verwekingsengine voor het beeld in plaats van een pc, zoals je normaal ziet. Het apparaat lijkt dan ook op een DSLR met een smartphone achterop.

De dataverzameling is gemakkelijker gemaakt met het koppelen van een QR-code en automatisch voorzien van gps-stempel, zodat de gegevens altijd zijn voorzien van een specifieke tijd, toestel en locatie.

De langverwachte Gemini van Planet Computers komt er eindelijk aan. Deze telefoon valt op vanwege zijn grote fysieke toetsenbord. Dat is mogelijk door de retrolook met een clamshell-design, wat doet denken aan de PDA van vroeger. Dat is geen toeval, het ontwerp is gemaakt door de man achter de Psion Revo, die in 1999 uitkwam.

De Gemini lijkt zeer geschikt voor zakelijk gebruik. Wederom is er geen fotocamera, behalve de camera voorop om te videobellen. Je kunt een fotocamera als add-on bijkopen. Verder is het apparaat dual-boot. De eerste modellen hebben alleen Android, maar later moeten gebruikers volgens de plannen ook naar Debian, Ubuntu, Sailfish OS of postmarketOS kunnen booten.

Ook voor beveiligers was e iets interessants: de KATIM van DarkMatter heeft een sterker beveiligde Android-versie met de naam KATIM OS. Het heeft de gebruikelijke encryptie en beveiligde communnicatie-apps.

Elke keer dat het toestel wordt gestart, inspecteert de bootloader de hele softwarestack om te zien of er iets is veranderd. Als dat het geval is, wordt het opstarten afgebroken. Een andere feature, genaamd Shield Mode, zorgt ervoor dat er niets kan worden opgenomen.

Met klachten over kwetsbare, lompe, afleidende, onveilige smartphones waarbij typen lastig is en de accu niet lang mee gaat, zijn smartphones niet de productiviteitsmachines die bedrijven eigenlijk willen hebben. Met deze toestellen en aanzetten voor innovatie kan dat veranderen en kunnen we eindelijk iets echt nieuws doen met de smartphone.