De Amerikaanse wetenschapper Justin Manweiler heeft een manier gevonden om de batterijduur van smartphones of tablets significant te verlengen. Zijn manier werkt zonder de batterij in het apparaat aan te passen. In plaats daarvan brengt Manweiler een wijziging aan in de manier waarop een draadloos access point werkt. Als gevolg verbruikt de telefoon dan veel minder stroom.

Slaapmodus

Door de vinding van Manweiler kunnen de WiFi-ontvangers in een apparaat langer in de slaapmodus blijven. Momenteel worden die ontvangers "wakker" om te verbinden met het access point dat bij hen bekend is en te kijken of er gegevens overgedragen moeten worden. De al bestaande Power Save Mode van WiFi zorgt ervoor dat de gegevens gebufferd worden in het access point, zodat de ontvanger niet onnodig aan hoeft.

De gegevens worden met dat mechanisme in zogenaamde bursts verzonden. Zo komt er telkens een verzameling data binnen en hoeft de ontvanger in het apparaat niet constant aan te blijven om de data binnen te laten druppelen. Die Power Save Mode doet zijn naam dus al eer aan. Maar dat gaat niet op als er veel access points zijn binnen het bereik van een apparaat.

Probleem met meer access points

Als de telefoon of tablet meer WiFi-routers ziet, dan moet de ontvanger in het apparaat ook langer aanblijven of vaker aan gaan. In het ergste geval tot vijf keer meer. Dat komt bijvoorbeeld omdat de WiFi-kanalen overlappen en omdat de telefoon en onbekende WiFi-apparaten af en toe toch met elkaar communiceren.

Omdat dit tegenwoordig geen zeldzaamheid meer is bedacht Manweiler de techniek SleepWell. Access Points die daarmee uitgerust zijn verzenden de bursts met gegevens alleen naar de verbonden toestellen als die niet communiceren met andere access points, zo meldt Reg Hardware. Zo kunnen de smartphones de data van een access point ophalen zonder interruptie.

VoIP werkt niet

“Door de timestamps van de WiFi kloksynchronisatie voorzichtig te wijzigen, reguleert SleepWell het schema waarop een client slaapt en wakker wordt", schrijft Manweiler in zijn paper. De mediaan van de winst die de onderzoeker boekt is twee keer. “Als er veel netwerken zijn of de ontvangst is minder, dan kan die winst zelfs meer zijn", schrijft hij.

Ook als niet alle routers zijn uitgerust met SleepWell kan die techniek bepalen wanneer de beste tijd is om de data te verzenden. De techniek kan die tijd uitrekenen omdat bursts altijd periodiek plaatsvinden. Een groot voordeel van de techniek is bovendien dat er aan de telefoons zelf niets aangepast hoeft te worden. Een nadeel kan zijn dat de techniek slecht werkt met VoIP en vergelijkbare realtime protocollen.