Wikimedia heeft tot nog toe altijd het beleid gehanteerd uitsluitend open formaten voor content op zijn websites te gebruiken, maar wil nu een uitzondering maken omdat bijvoorbeeld Ogg Theora en WebM door veel apparaten niet ondersteund worden. Communityleden zou je niet moeten opzadelen met encodering naar open-source en het installeren van aanvullende software om de video af te kunnen spelen, vindt de stichting.

In de database van Wikimedia Commons staan momenteel zo'n 38.000 videobestanden. Dat lijkt veel, maar het maakt maar 0,2 procent uit van het totaal van 19 miljoen andere mediabestanden, zoals audio en foto. Met video zou veel meer gedaan kunnen worden, stelt Wikimedia. Mocht Wikipedia MP4 gaan gebruiken dan moet de stichting licenties af gaan nemen van MPEG-LA en Via Licensing. Het goede nieuws is dat MPEG-LA sowieso geen geld zal vragen voor non-commercieel gebruik door eindgebruikers; hoe Via Licencing tegenover een deal met Wikimedia staat, is niet bekend.

33 procent van alle bezoekers van de sites van Wikimedia gebruikt een mobiel apparaat. Of zij binnenkort gebruik kunnen gaan maken van MP4 wordt na 14 februari bekend - tot die datum kan er door Wikimedia-leden gediscussieerd worden over het voorstel van het stichtingsbestuur.