Reden voor de nieuwe vertraging van de veiling is de toevoeging van een zesde licentiepakket. De frequentieveiling stond ooit voor 2007 op de agenda. Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken geeft uitleg over de reden voor dit zoveelste uitstel.

"Aangezien het veilingmodel door de wijzigingen complexer wordt en de veilingregeling moet worden aangepast en geconsulteerd schuift de planning op", meldt Heemskerks ministerie. De veiling staat nu gepland voor het eerste kwartaal van 2010. De definitieve veilingregeling wordt in het derde kwartaal van 2009 bekendgemaakt. Het Agentschap Telecom zal daarna een proefveiling organiseren. Voor het eerst worden daarbij overigens frequenties via internet geveild.

WiMAX of LTE

Bij de veiling gaat het om 2,6 GHz-frequenties, die geschikt zijn voor WiMAX of Long Term Evolution (LTE), de opvolger van HSDPA. Met de extra licentie wil Heemskerk tegemoet komen aan de wens van de Kamer om te zorgen dat de spectrumveiling leidt tot meer concurrentie op mobiel gebied.

Eerder nam de Kamer een motie aan van Pvda-Kamerlid Martijn van Dam die oproept in elk geval een licentie te garanderen voor een 'nieuwkomer'. Van Dam vreesde dat de vijf grootste telecom- en kabelbedrijven (KPN, T-Mobile, Vodafone, Ziggo en UPC) anders gemakkelijk de vijf pakketten konden bemachtigen.

Maar Heemskerk vond dat niet eerlijk tegenover Ziggo en UPC, die nu nog geen eigen mobiele frequenties hebben. Daarom heeft hij nu een zesde licentie toegevoegd aan de spectrumverdeling.

Tele2 blij

Ook onder meer Tele2 en enkele nieuwkomers als Worldmax hebben eerder aangegeven wellicht te willen meebieden. "Het is wel fantastisch nieuws dat Heemskerk meer partijen wil toelaten", zei een Tele2-woordvoerster zaterdag tegen persbureau ANP.

Lange tijd zag het er naar uit dat de veiling deze zomer zou plaatsvinden. Kamerlid Van Dam zei in december nog tegen Webwereld dat hij geen nieuwe vertraging verwachtte, mochten de plannen aanpassing behoeven vanwege zijn motie. "Dat moet toch te doen zijn. Het ministerie weet nu dat dit er aan komt."