Dat is mooi nieuws voor alle huidige Windows Phone bezitters met Windows 8, want de smartphones met Windows 7 er op kregen nog wel een upgrade naar Windows 7.8 maar konden destijds niet over naar Windows 8. En dus gaan ze uiteraard nu ook niet naar Windows 10. Wat maakt mij dat uit, hoor ik 97 van de 100 lezer al denken. Of bijvoorbeeld 92 van de 100 als u in Groot Brittannië woont, want daar is het marktaandeel van Windows pc's hoger. Als u dat ook denkt, dan moet u toch even verder lezen.

Komt niet van de grond

Toen Windows Phone nog maar kort op de markt was leken de cijfers bemoedigend. De groeicijfers waren hoog. Maar die waren hoog over de hele breedte van de markt, dus het marktaandeel klom heel wat minder spectaculair. De omslag moest komen met het toen nieuwe Windows 8 op pc's. Dat leek zoveel op de Windows Phone interface, met tegels die de apps voorstelden op het startscherm, dat de Windows 8 pc-gebruikers als vanzelf voor een Windows Phone zouden kiezen, dacht Microsoft.

Alleen waren Windows-gebruikers over het algemeen helemaal niet blij met de nieuwe interface van Windows 8. Dankzij zogenaamde "klassieke" menu's, meestal gratis verkrijgbaar, kon de gebruiker een Windows 8 pc weer laten werken als een pc met Windows 7. Ook Windows 8.1, deze keer wel met een startmenu maar alleen voor de toegang tot enkele instellingen, bracht daarin geen verandering. Het marktaandeel van Windows Phone neemt nog steeds af. Waar ligt dat aan?

Wat er is

Laten we eerst eens naar de hardware kijken. Voor me ligt een Lumia 1520, momenteel (nog) het topmodel van de Lumia's die nu onder de Microsoft- in plaats van de Nokia-merknaam worden verkocht. Het is een mooi ontworpen smartphone met een groot HD scherm, een 20 megapixel camera en zo ongeveer alle voorzieningen die in een high end smartphone horen, met aanzienlijk lagere prijzen dan een vergelijkbare iPhone. Ook de goedkope modellen (Microsoft en andere merken) zijn compleet en beslist concurrerend met goedkopere Android modellen. Daar zal het niet aan liggen.

Dan de apps. Veel bekende toepassingen zijn er wel voor de Windows Phone, maar zeker niet alles. Er is gewoon minder keus. Dat zal gebruikers die 'alles' wat je tegenkomt als app willen kunnen gebruiken weerhouden voor een Windows Phone te kiezen.

Enter Windows 10

Toch heeft Windows 10 een veel grotere kans om de Windows Phone een belangrijkere rol te laten spelen. Het grootste deel van de computergebruikers werkt nu eenmaal met Windows. Apps hebben ook voor pc gebruikers de potentie om een handige aanvulling te zijn op de mogelijkheden van die gebruiker. Denk aan de 'live content' (in de tegels van op dat moment niet geopende apps) zoals een nieuwsflits bij een nieuwsapp of de laatst binnengekomen mail. Microsoft doet nu erg haar best om het ontwikkelaars zo makkelijk mogelijk te maken om nieuwe goede apps te maken. Als zo'n app straks zowel voor Windows pc's en tablets als voor Smartphones (en mogelijk ook de Xbox) kan worden gebruikt, dan wordt het opeens aantrekkelijker voor ontwikkelaars zo'n app te maken. Zo komt er meer keus en kwaliteit in apps.

Windows 10 gaat meer de richting op die Windows 8 had moeten gaan: een OS waar gebruikers van Windows 7 en ouder wel eens over te halen zouden zijn om op over te stappen. En dan kan eindelijk het effect optreden waar Microsoft drie jaar geleden al op hoopte: Windows 10-gebruikers die bij de vervanging van hun smartphone serieus kijken of zo'n Windows Phone een goede kandidaat is - omdat een aantal apps die ze op de pc gebruiken daar ongewijzigd ook op draait.

Continuum

Een voorproefje konden we laatst zien op de Microsoft Build conferentie in San Francisco. Een van de sprekers toonde Microsoft's Continuum. Hierbij werd een Windows smartphone aangesloten op een extern HD scherm en werd een toetsenbord en muis via Bluetooth aangesloten. Een Powerpoint app (jazeker: er zijn eindelijk 'echte' apps voor Office) werkte precies zoals die op een pc werkte. Foto's in de presentatie werden ingevoegd van de 'camera roll' van de smartphone - je kon eigenlijk nergens aan zien dat alles vanaf een Windows smartphone draaide. Ook de nieuwe internet browser Edge draait op de Windows Phone net zo als op de pc. Nieuwe apps of verbeteringen zijn er ook, zoals de apps Bestanden voor het bekijken van bestanden op de smartphone, of een indeling per onderwerp van de instellingen.

Voor gebruikers zijn dat interessante ontwikkelingen. en het zou dus zomaar kunnen gebeuren dat Windows 10, als Microsoft maar voldoende naar de klachten van gebruikers geluisterd blijkt te hebben, wel een succes wordt - inclusief een toenemend gebruik van apps.