In West-Europa is de opgaande trend dat tablets met Windows 10 en de iPad Pro de notebook op de werkvloer vervangen, signaleert analistenbureau IDC. Daardoor wordt de inzakkende consumentenmarkt op omzet goed opgevangen, ondanks dat het totale aantal tablets dat wordt verkocht een stuk minder is. De zakelijke tablets zijn namelijk een stuk duurder.

Sterker nog, zegt IDC, de verkoop aan zakelijke tablets en hybride tablets vangen nu zelfs volledig de verminderde vraag naar notebooks op in West-Europa. Vooral de hybride tablets doen het goed. Dat zijn notebook-achtigen waarvan je het aanraakscherm kan loskoppelen voor tablet-gebruik. Die hebben nu al 20 procent van de gehele tabletmarkt in West-Europa.

IT-afdeling ziet waarde van Windows 10

Volgens IDC raken steeds meer IT-afdelingen overtuigd van de waarde van Windows 10 in het streven naar meer mobiliteit in het bedrijf. Hybride apparaten worden steeds krachtiger en veiliger, zo is de stelling. Die ontwikkeling gaat dit jaar verder, waarbij Microsoft met Windows 10 de markt blijft aanvoeren en ook de iPad Pro een belangrijk marktaandeel pakt.

De nieuwe zakelijke tablets hebben daarnaast een betere beveilliging, zakelijke applicaties draaien steeds beter door gebruik van krachtigere processoren en het beheer door de IT-afdeling wordt steeds makkelijker, zegt IDC.

De ontwikkeling van een zwakkere consumentenmarkt tegenover een sterkere zakelijke markt houdt wel in dat het overall marktaandeel van Apple flink daalt tegenover de opkomst van de Windows 10-aanbieders als Lenovo.