De ontwikkelaars van Windows 7 melden dit op het teamblog. Vorige week kwamen de eerste berichten naar buiten dat Microsoft de applicatiebeperking voor de instapuitvoering van Windows 7 zou opheffen. Dat was gebaseerd op niet genoemde bronnen. Nu blijken die berichten dus correct te zijn.

'Rijkere ervaring'

"Op basis van de feedback die we hebben gekregen van partners en klanten, die ons hebben gevraagd om een rijkere ervaring op kleine notebooks met Windows 7 Starter, hebben we besloten klanten de mogelijkheid te geven zoveel applicaties tegelijk te draaien als ze willen. Dit in plaats van hun te beperken tot de limiet van drie applicaties in de voorgaande Starter Editions", schrijft communicatiemanager Brandon LeBlanc van Microsoft.

Het gebruik op netbooks kent echter andere beperkingen. Zo behoudt de Starter Edition, oorspronkelijk bedacht voor goedkope pc's in ontwikkelingslanden, enkele andere ingebouwde begrenzingen. Zo kan die instapuitvoering van Windows 7 niet de Aero Glass-interface draaien, is de desktopachtergrond niet te veranderen, ontbeert het domain-support (voor zakelijk gebruik), en kan het geen dvd's afspelen.

Hardwarebeperkingen

Daar bovenop komen nog de hardwarebeperkingen die Microsoft wil opleggen aan netbooks. Die kleine laptops worden gedefinieerd als machines met een scherm van maximaal 10,2 inch, een maximum van 1 of mogelijk toch 2 GB geheugen, een harde schijf die niet groter is dan 250 GB (voorheen 160 GB) of een ssd (solid state drive) van maximaal 64GB en een singlecore processor tot 2 GHz. De processor mag bovendien niet meer energie verbruiken dan 15 Watt. Dit moet de concurrentie met reguliere laptops, met hogere marges, wat verminderen.

De applicatielimiet is echter toch te beperkend bevonden. Het Windows-team jubelt over de opheffing daarvan. "Wij menen dat Windows 7 Starter door deze veranderingen een nog aantrekkelijkere optie is voor klanten die een kleine notebook willen voor zeer basale taken, zoals websurfen, e-mailen en persoonlijke productiviteit."

Communicatiemanager Brandon LeBlanc van Microsoft benadrukt dat de Starter Edition niet de netbookuitvoering is van de nieuwe Windows-versie. "De meeste machines in de netbookcategorie kunnen elke uitvoering van Windows 7 draaien. Veel van onze beta-gebruikers hebben Windows 7 Ultimate geïnstalleerd op hun kleine notebook pc's en hebben ons erg positieve feedback gegeven over hun ervaring."

Upgraden

Begin dit jaar kwam Webwereld al met het nieuws dat Windows 7 in vijf varianten verschijnt. Microsoft stelt dat het slechts twee hoofdvarianten betreft, net als bij Windows XP. Dit zijn één voor de consumentenmarkt en één voor het bedrijfsleven: respectievelijk Home Premium en Professional.

Daarnaast staat dus de goedkopere Starter Edition voor netbooks. Windows 7-uitvoeringen zijn tegen betaling te upgraden. Elke installatie heeft daarvoor al de benodigde extra software aan boord.