“Voorgaande applicaties voor Windows Mobile zullen niet draaien op de Windows Phone 7 serie”, schrijft Charlie Kindel, Partner Group Program Manager van de mobiele applicatietak van Microsoft, in een verder nogal omslachtig bewoorde blogpost..

Lange tijd was er twijfel of de oude applicaties compatibel zouden zijn met Windows Phone 7, de opvolger van Windows Mobile die vorige maand officieel is onthuld tijdens het World Mobile Congress in Barcelona. Reden is dat de architectuur van WP 7 danig verschilt van Windows Mobile. Ontwikkelaars toonden zich op het Windows Phone forum in ieder geval al sceptisch over de terugwaartse compatibiliteit.

'Waarschijnlijk mogelijk'

Microsoft heeft zich nooit expliciet uitgelaten over de terugwaartse compatibiliteit, al speculeerde Tweakers.net onlangs dat dit mogelijk zou zijn, naar aanleiding van uitspraken van Maarten Sonneveld van Microsoft Nederland.

Eindelijk duidelijkheid

Maar dat is dus niet het geval, zo schrijft Kindel stellig. Microsoft heeft de manier waarop applicaties voor de telefoons worden ontwikkeld dusdanig aan moeten passen dat de oude applicaties volstrekt incompatibel zijn met het nieuwe mobiele OS.

Eerder was al duidelijk dat applicaties voor Windows Phone 7 gebouwd kunnen worden met de Microsoft tools (Visual Studio 2010 en Expression Blend) op basis van .NET Compact, Silverlight en XNA. Het schrijven van de apps in native C++ werd al nergens meer genoemd, en daarmee komt in ieder geval al één belangrijk verschil boven tussen het oude en het nieuwe platform.

Ook geen software-upgrade

Niet alleen de terugwaartse compatibiliteit is deze week door Microsoft afgeschoten. Eerder maakten verschillende woordvoerders van het bedrijf al duidelijk het ook niet mogelijk wordt om apparaten met Windows Mobile op te waarderen naar Windows Phone 7.

Reden is dat WP7 hoge eisen stelt aan de hardware en dat de huidige generatie telefoons daar niet aan voldoet, zo zeiden zowel Natasha Kwan van Microsoft Zuid-Oost-Azië als Shawn Hargraves van de Amerikaanse tak. Zelfs de nieuwste generatie HTC, de HD2, voldoet niet aan die eisen, omdat het niet beschikt over drie knoppen (de HD2 heeft er vijf) waarvan eentje gereserveerd is voor de zoekfunctie.