Het Phone 7-toestel Focus van Samsung heeft een intern geheugenslot voor een microSD-kaart. Uitbreiding van de opslag via zo'n geheugenkaart wordt na formattering door Windows Phone 7 gezien als een permanente uitbreiding van de smartphone. Samsung waarschuwt in een FAQ dat geheugenkaarten daarna niet meer bruikbaar zijn in andere apparaten, zoals computers, camera's en printers.

Het gaat hierbij niet alleen om lezen van de data en om het schrijven van andere data op zo'n geheugenkaart. Samsung stelt dat de microSD-kaart dan ook niet meer te formatteren is voor gebruik in een ander apparaat. De Amerikaanse telco AT&T vertelt klanten dat ze moeten wachten op speciaal gecertificeerde geheugenkaarten, maar ook die kaarten worden gekaapt, meldt tech-nieuwsblog Engadget.

Niet verwisselbaar

De nadelen zijn doen zich niet alleen voor als de kaarten in elektronica worden gestopt; ook Phone 7-toestellen kunnen problemen krijgen als een gebruiker de geheugenkaart wil wisselen. "Ongepast gebruik (zoals het insteken of verwijderen) van microSD-kaarten op Windows Phone 7 kan leiden tot één of meer van de volgende zaken", waarna Samsung zeven scenario's schetst.

Die lopen uiteen van systeemfouten bij het aanzetten van het toestel, waarbij het bellen van noodnummers nog wel werkt, tot dataverlies. Ook volledig vastlopen of spontane resets van de telefoon behoren tot de mogelijkheden na verwisseling van de geheugenkaart.

Harde reset vereist

De elektronicaproducent adviseert dan ook om geheugenkaarten alleen te verwijderen via de officiële procedure, die een harde reset van het toestel vereist. Daardoor wordt de smartphone wel weer teruggezet naar de fabrieksinstellingen en wordt alle data gewist. Gebruikers zijn dan dus hun adresboek, foto's, video's, muziek en apps kwijt. Tenzij ze die vantevoren gesynchroniseerd hebben.

Ook voor het toevoegen van een geheugenkaart geldt een aparte procedure. "Simpelweg een microSD-kaart insteken in een Windows Phone 7-apparaat en het dan opnieuw starten, leidt ertoe dat de kaart wordt genegeerd door de telefoon", legt Samsung uit.

Gebruikers moeten hun toestel uitzetten, de kaart erin steken, en de telefoon dan met een speciale toetsencombinatie laten starten in een speciale modus. Die biedt dan de optie om de geheugenkaart te formatteren en vervolgens te gebruiken. Formattering is verplicht voor ingebruikname.

Gecertificeerde geheugenkaarten

De speciale 'certified for Windows Phone 7'-geheugenkaarten moeten nog op de markt komen. Volgens Engadget zijn dat dan kaarten die voldoen aan strikte eisen, vooral voor wat betreft de snelheid voor random-datatoegang. Microsoft wil daarmee de vlotte werking van Phone 7-toestellen bewaken.

Verder zouden die gecertificeerde kaarten niet los verkrijgbaar zijn voor consumenten, maar alleen in bulk voor grote bedrijven, zoals telecomoperator AT&T. Dat bedrijf levert de Samsung Focus ook met voorgeïnstalleerde microSD-kaarten die wel goed werken, aldus Engadget.

Update: Tip van een lezer toegevoegd dat gebruikers bij het doen van een harde reset (terug naar de fabrieksinstellingen) hun gegevens natuurlijk niet kwijt zijn als ze die eerst hebben gesynchroniseerd.