Terry Myerson, de hoogste baas van het ontwikkelteam van Windows Phone 7 (WP7), spreekt in een blogpost van een “belangrijke mijlpaal": het bereiken van de 'release to manufacturing'-versie (rtm) van Mango. Telefoonmakers gaan nu aan de slag met die definitieve versie van het mobiele besturingssysteem om hun hardware zo goed mogelijk aan te passen aan de vereisten en mogelijkheden ervan.

Myerson zegt dat zijn team nu aan de slag gaat met het inrichten van het updateproces voor de bestaande WP7-telefoons. Die krijgen de forse Mango-update gratis, heeft Microsoft al beloofd. Deze voorbereiding moet ook deze herfst klaar zijn. Hoe het updateproces eruit gaat zien, is nog niet bekend. Daarover zal in de loop van de komende maanden meer duidelijkheid komen. Windows Phone 7 is eerder herhaaldelijk gestruikeld over updateproblemen.

Update ook voor Engelstalige toestellen

In Nederland zijn nog tamelijk weinig WP7-toestellen verkocht. Bovendien zijn dat nog smartphones met de Engelstalige uitvoering. Nederlandstalig WP7 komt pas met de release van Mango. De al verkochte Engelstalige WP7-toestellen kunnen de Mango-update wel krijgen, maar dat zal de taal van de telefoon niet wijzigen in het Nederlands.

Microsoft heeft de komst van Mango afgelopen mei aangekondigd. Het is de tweede update van Windows Phone 7, dat daarmee maar liefst 500 verbeteringen krijgt. Onder meer wordt met Internet Explorer 9 html5 geïntroduceerd op WP7-toestellen. De introductie van Mango moet de verkoopcijfers van WP7 flink opkrikken. Tijdens een grote partnerbijeenkomst deze zomer zei ceo Steve Ballmer al dat Microsoft in de mobiele markt een kleine speler is en dat voorlopig nog wel zal blijven.

Nokia smacht naar Mango

Dat moet veranderen als grote partner Nokia komt met zijn WP7-toestellen. Ook voor de voormalige marktleider is Mango essentieel om een rol te blijven spelen in de wereldmarkt voor smartphones. WP7 zal een einde maken aan de huidige rol van Nokia's eigen besturingssysteem Symbian, dat wordt gemarginaliseerd. Zoals bekend wordt de ontwikkeling en ondersteuning van Symbian door Nokia overgedragen naar Accenture.

Naast Nokia zullen naar het er nu uitziet zes grote fabrikanten komen met toestellen die op Mango draaien. Dit zijn Samsung, LG, HTC, Acer, Fujitsu en het Chinese ZTE. Overigens zullen die toestellen felle concurrentie krijgen van Apple, dat waarschijnlijk rond diezelfde periode uitkomt met de iPhone 5.

Daarnaast heeft Google's smartphonebesturingssysteem Android tegen het einde van het jaar een marktaandeel van 49,2 procent, voorspelt onderzoeksbureau Gartner. Het aandeel WP7 wordt geschat op 5,6 procent rond de jaarwisseling, maar zal volgend jaar naar verwachting van Gartner stijgen naar 10,8 procent.

Update 12.02: Correctie op de melding dat de Nederlandstalige Mango-update niet geschikt zou zijn voor de al verkochte Engelstalige toestellen in Nederland.