Tech-recensent Walt Mossberg van The Wall Street Journal is redelijk te spreken over Windows Phone 7 (WP7), maar volgens hem haalt het nog lang niet het niveau van Android of iPhone. Hij hekelt het gebrek aan veel functies die in de gevestigde orde smartphones wel aanwezig zijn. Zo is er bijvoorbeeld geen multitasking voorhanden voor apps van derden en is knippen en plakken onmogelijk. Er is ook geen visual voicemail, geen videobellen en ook tethering is onmogelijk.

Volgens Mossberg heeft Microsoft het leuk geprobeerd, maar moet er nog een hoop gebeuren. "Al met al kan ik Windows Phone 7 niet aanbevelen als alternatief voor iPhone of Android, tenminste nog niet. tenzij je een gebruiker bent van Xbox Live of afhankelijk bent van Sharepoint, Microsofts corporate online documentensysteem, het is niet zo goed of veelzijdig als zijn rivalen."

Zakelijk niet goed genoeg

Ook Sacha Seagan van PCmag is niet helemaal tevreden met WP7, maar beoordeelt het besturingssysteem wel als 'zeer goed'. Dat ligt wat hem betreft vooral aan de Office en de entertainmentfuncties van Zune. Hij denkt dat Windows Phone misschien wat marktaandeel van de iPhone kan afsnoepen, maar zakelijk is het toestel niet sterk. "Windows Phone kan zich niet meten met de berichtenkracht BlackBerry, en ik denk dat zakelijke kopers willen wachten totdat een platform een beetje is gesettled voordat het wordt meegenomen in grote zakelijke aankopen."

Een ander probleem van WP7 is het gebrek aan apps in vergelijking met de concurrentie, stelt Seagan. Apple heeft een enorme voorsprong en het explosief stijgende marktaandeel van Android maakt ook dat platform interessant voor developers. Toch ziet hij wel wat in het nieuwe OS. "Het is duidelijk dat, ondanks de ruwe randjes, Microsoft weer meedoet als mobiele speler."

'Fris, fun en functioneel'

Daar sluit Bonnie Cha van Cnet zich bij aan, hoewel zij net als Mossberg veel functies mist. Maar de Zune-app is een 'killer' en ook de basis-applicaties zijn veel beter dan voorheen. Bovendien vindt ze het prijzenswaardig dat Microsoft inzag dat het oude OS niet meer deugde. "Het eindresultaat is fris, fun en functioneel."