Microsoft heeft bekendgemaakt dat de Mango-versie van Windows Phone 7 in 16 nieuwe talen, waaronder het Nederlands, dit najaar beschikbaar komt. Het aantal landen waar via het mobiele systeem betaald kan worden stijgt van 16 naar 35. De applicatiewinkel Marketplace in Windows Phone 7 is straks ook voor eindgebruikers met een Nederlands account geopend en Nederlandse ontwikkelaars kunnen dan ook alleen Nederlandstalige apps indienen.

Multitasking en IE9

De Mango-update brengt tal van verbeteringen aan in Windows Phone. Een van de belangrijkste is multitasking voor het switchen tussen meerdere apps. Downloaden en muziek afspelen op de achtergrond is mogelijk. Daarnaast wordt de browserengine van Internet Explorer 9 toegevoegd. Er komt hardware-acceleratie met behulp van de gpu, plus ondersteuning voor html5.

Het systeem zal volgens Microsoft een stuk sneller werken. Ook krijgt het thuisscherm extra opties, zoals koppelingen naar delen van applicaties in plaats van de app als geheel, en voor het plaatsen van Live Tiles met actuele informatie. Er komt ook een nieuwe zoekfunctie voor applicaties. De MarketPlace krijgt ondersteuning voor podcasts en meer informatie per applicatie.

Ontwikkelaars

Voor ontwikkelaars komen er extra mogelijkheden. Zo kunnen de camera, kompas en bewegingssensor direct worden aangesproken in apps. De nieuwe ontwikkeltools geeft Microsoft in mei vrij. WP7-applicaties kunnen zowel Silverlight als XNA gebruiken. Er zijn straks 1500 api's te benaderen. Microsoft toonde tijdens de demonstratie van Mango in Las Vegas de augmented reality-applicatie van het Nederlandse Layar.

Vertraging

Windows Phone-manager Joe Belfiore heeft tegenover Reuters toegegeven dat Microsoft had verwacht de Mango-update eerder beschikbaar te kunnen stellen dan nu gebeurt. Bij het testen van de nieuwe versie stuitte Microsoft volgens Belfiore echter op problemen bij bepaalde telefoons.

"Sommige smartphones bleken niet meer goed te functioneren na installatie van de nieuwe versie. We wilden er zeker van zijn dat de update betrouwbaar zou zijn. Dat heeft helaas gezorgd voor vertraging", aldus de Microsoft-manager. Een recente kleine update van het systeem zorgde bij Samsung-toestellen voor allerlei problemen. Die update voegde onder meer de mogelijkheid tot knippen-en-plakken van tekst toe.