Bezoekers die met een Windows Phone naar maps.google.com surfen worden voortaan door Google doorgestuurd naar de algemene zoekmachine. De vraag is of er sprake is van een bewuste blokkade van Windows Phone-bezoekers. Google noemt als oorzaak dat IE10 geen WebKit ondersteunt, waarmee Maps werkt.

Dat lijkt geen volledige verklaring, omdat andere browsers die geen WebKit ondersteunen wel toegang hebben tot Google Maps. Ook werkt Google Maps wel gewoon op de desktopversie van IE10. Nog curieuzer is het dat de mobiele versie van Google Maps nog wel werkt via landendomeinen als maps.google.co.uk of maps.google.nl.

Google stelt zondag dat Maps op de mobiele versie van IE geen goede ervaring zou hebben geboden. Onder meer de mogelijkheid om te zoomen zou niet hebben gewerkt. "Daardoor kozen we ervoor om mobiele IE-gebruikers te redirecten naar Google.com", aldus een verklaring. "We werken aan een betere ervaring onder de mobiele IE-versie en zullen spoedig de redirect verwijeren." Ook onder enkele andere browsers is toegang tot Maps geblokkeerd omdat de kaartendienst niet goed zou werken, zoals Opera op de iPad.

Stoppen ActiveSync-ondersteuning

Microsoft uitte deze week via zijn hoofd juridische zaken Dave Heiner kritiek op Google omdat het bedrijf de groei van Windows Phone zou proberen tegen te werken. Zo stopte Google in december met de ondersteuning van Microsoft Activesync Exchange. Ook wees Heiner erop dat Google geen apps maakt voor Windows Phone, terwijl die er wel zijn voor iOS. Ook zou de mobiele versie van YouTube onder Windows Phone matig zijn.

Microsoft vraagt toezichthouders om actie tegen Google te ondernemen. De Amerikaanse toezichthouder FTC stelde echter donderdag nog dat er geen bewijs is dat Google zijn macht heeft misbruikt door eigen diensten te promoten in zijn zoekmachine. De Europese Commissie doet ook nog onderzoek naar eventueel machtsmisbruik door Google.

UPDATE: Google stelt dat de redirect werd ingesteld omdat Maps onder de mobiele versie van IE10 gebrekkige functionaliteit bood. Het bedrijf belooft verbeteringen, waarna de redirect zal verdwijnen.