Op het XDA-forum werd een link geplaatst naar een download van de Mango-release die Microsoft enkele weken geleden al naar fabrikanten heeft gestuurd. Gebruikers lieten weten dat de software het doet op diverse Windows Phone-toestellen, waaronder de HTC HD7 en de LG Optimus 7, die in Nederland verkrijgbaar zijn.

500 verbeteringen

Mango bevat 500 verbeteringen voor Windows Phone 7, zoals een verbeterde multitasking, een 'conversation view' voor e-mail, een threads-optie die sms, chatberichten en Facebook-chat samenvoegt in één scherm en de mobiele uitvoering van Internet Explorer 9. Met de komst van Mango komt Windows Phone 7 ook in het Nederlands beschikbaar.

Tot nu toe zijn er in Nederland nog weinig, Engelstalige Windows Phone-toestellen verkocht. De introductie van Mango moet de verkoopcijfers van WP7 flink opkrikken. Maar tijdens een grote partnerbijeenkomst deze zomer zei ceo Steve Ballmer al dat Microsoft in de mobiele markt een kleine speler is en dat voorlopig nog wel zal blijven.

Nokia

Microsoft verwacht het meest van de samenwerking met Nokia. De Finse fabrikant stapt geheel over op Microsofts mobiele platform. De eerste Nokia-toestellen met WP7 Mango verschijnen dit najaar, maar de productie zou pas volgend jaar echt op gang komen.

Lancering 1 september

De uitrol van de update naar Mango zou op 1 september al van start gaan, meldt de Britse site Pocket-Lint. Begin september introduceren telefoonfabrikanten nieuwe Windows Phone-modellen. Microsoft zou de introductie willen laten samenvallen met de grote IFA-electronicabeurs in Berlijn, waar merken als Samsung, Acer en LG nieuwe toestellen willen showen.

Nokia zou volgens Pocket-Lint eind oktober met zijn eerste Windows Phone-toestel komen. Microsoft heeft nog geen commentaar op het bericht gegeven. Tot nu toe stelde het bedrijf dat Mango in het najaar beschikbaar zou komen.