De analisten van IDC hebben een rotsvast vertrouwen in Windows Phone. Sterker nog, in de komende vijf jaar is Windows Phone de grootste groeier in de wereldwijde markt voor smartphones. Dat gaat ten koste van de iPhone, want Apple ziet zijn marktaandeel in de komende vier jaar dalen. Android blijft stabiel en domineert de markt met 81,1 procent.

Android profiteert van lage prijzen

De reden dat de iPhone terrein verliest is dat het vooral populair is in volwassen markten, en daar stokt de groei over het hele spectrum. Grote(re) groei doet zich voor in opkomende markten maar daar wordt vooral gekozen op prijs, de laagste prijs welteverstaan. Dat is weer goed nieuws voor Android-prijsvechters uit China. Aan de andere kant: met minder smartphones verdient Apple meer dan de Android-leveranciers.

Maar, hoewel IDC dus voorspelt dat Windows Phone de meeste groei laat zien, kwalificeert het Microsoft in de smartphonemarkt nog steeds als een marginale speler "at best" en dat is natuurlijk ook zo met een groei van het marktaandeel van een minieme 2,6 procent naar een nog altijd magere 3,6 procent in 2019.