De mededingingscommissaris stelt dat "er geen gronden zijn om een onderzoek na te streven", meldt persbureau Reuters. De vrijwaring voor RT komt ondanks ingediende formele klachten over browserbeperkingen die Windows RT oplegt. Microsofts eigen Internet Explorer (IE) zou namelijk als enige browser zijn toegestaan op RT.

Metro-apps

Die eind deze week uitkomende variant van Windows 8 is ontwikkeld voor ARM-processors. De RT-variant staat geen traditionele pc-applicaties toe, maar alleen apps die zijn gemaakt op basis van de nieuwe Windows-runtime. Die apps kunnen alleen worden geïnstalleerd door ze te downloaden uit Microsofts app store.

Eerder hebben browsermakers Mozilla en Google al geklaagd dat zij door Microsoft op achterstand worden gezet in de nieuwe Metro-interface. Die grafische én technische omgeving is de nieuwe standaard in Windows 8 én RT. In eerstgenoemde is de aloude desktopomgeving nog toegankelijk, maar in het ARM-besturingssysteem niet.

'IE10 voorgetrokken'

Het in Windows 8 en RT geïntegreerde IE10 heeft volgens de open source-stichting Mozilla diepgaande permissies. Dat zijn hogere rechten dan andere apps krijgen. Behalve IE10 draaien alle Metro-apps in geïsoleerde omgevingen (sandboxes), ten behoeve van de beveiliging.

Op de reguliere uitvoering van Windows 8, voor x86-processors, kunnen applicatiemakers 'uitwijken' naar de traditionele desktopomgeving en in het standaard Metro-startscherm een snelkoppeling plaatsen. Op Windows RT is dat niet mogelijk. Overigens draait Windows 8 twee uitvoeringen van IE10: één in Metro en één op de desktop.

Wel zorgen om Windows 8

Terwijl RT dus toch geen antitrustaandacht krijgt, stelt Eurocommissaris Almunia nog wel dat de antitrusttak van de EC zich zorgen maakt over Windows 8. Het in de EU verplichte browserkeuzescherm moet dusdanig functioneren dat het de keuze voor alternatieve browsers niets in de weg legt. Dit lijkt op de nieuwe Windows-versie toch het geval te zijn.

"Als een gebruiker besluit een concurrerende browser in te stellen als de standaardbrowser, dan moeten er geen onnodige waarschuwingsvensters of bevestigingen zijn", verklaart Almunia. "En het Internet Explorer-icoon moet ook ontkoppeld worden van het Start-scherm."

Na weglaten in Windows 7

De EC heeft deze zaken aangekaart bij Microsoft. De Eurocommissaris verwacht dat het bedrijf actie onderneemt om deze antitrustzorgen weg te nemen. Microsoft reageert in een formele verklaring dat het zijn medewerking verleent aan de antitrustonderzoekers van de EC. Hetzelfde geldt voor de EC-aanpak van het in Windows 7 weggelaten browserkeuzescherm.

Update:

"Na gesprekken met de Commissie passen we sommige aspecten aan van de manier waarop het browserkeuzescherm werkt in Windows 8", laat Microsoft in een tweede reactie weten aan de News Service van Webwereld-uitgever IDG. De Windows-maker stelt hierbij dat die aanpassingen geïmplementeerd zijn zodra Windows 8 gelanceerd wordt, wat aanstaande vrijdag is.