Aanbieder van mobiele betaaldiensten Payter erkent dat Nederland nog bepaald niet warm loopt voor mobiel betalen, ondanks verschillende proefprojecten. Ook het nieuwe initiatief met chipstickers komt nauwelijks van de grond omdat veel winkeliers, ondanks fikse kortingen, geen zin hebben om het systeem te installeren.

Laagdrempelige chipsticker

Dit blijkt uit een gesprek van Webwereld met Brandon Carpenter, ceo van Payter, een bedrijf dat mobiel betalen mogelijk maakt. Het is de bedoeling van Payter om mobiel betalen mogelijk te maken door middel van een 'chipsticker'. In de sticker zitten twee near field communication (nfc) chips verwerkt. De nfc-chip is een variant van de rfid-chip die in twee richtingen communiceert in plaats van alleen maar zendt.

De sticker moet achterop een mobiele telefoon geplakt worden waarna er een applicatie wordt geïnstalleerd. Met die Java-gebaseerde applicatie wordt het mogelijk om met een mobiele telefoon af te rekenen. Ontwikkelaar van de dienst, Payter, heeft gekozen voor de sticker omdat er maar weinig telefoons zijn die een nfc-chip hebben ingebouwd.

Nul respons van winkeliers

Toch is het maar zeer de vraag of deze manier van betalen voet aan de grond gaat krijgen. Brandon Carpenter, ceo van Payter, wil de sticker eind maart op de markt brengen. Maar op dit moment zijn er volgens Carpenter 'minimaal 100 winkels' waar consumenten kunnen afrekenen met een chipsticker. "Het was de bedoeling dat we er eind vorig jaar een stuk of 10.000 hadden", aldus Carpenter teleurgesteld.

Vorig jaar sloot Payter een pact met pin-leverancier CCV om zo winkels gereed te maken voor nfc-betalingsverkeer. Door de komst van nieuwe pinpassen moesten veel pinautomaten vervangen worden, het plan was om daar het Payter-systeem bij te leveren.

"Samen met CCV hadden we bedacht om winkeliers een goede aanbieding te doen. Alle winkeliers kregen 250 euro teruggestort als ze ook de reader voor het accepteren van mobiele betalingen gekoppeld wilden hebben", zegt Carpenter tegenover Webwereld. "Die respons was dus echt helemaal niks. Bizar."

"Als een winkelier nu een terminal heeft van CCV gaan we ons apparaat daar direct aan koppelen", aldus Carpenter. Dat gebeurt niet automatisch maar er zijn op dit moment volgens de ceo opnieuw gesprekken gaande met CCV over de aanpak.

Gestaag door

Nu probeert het bedrijf mobiel betalen vanuit Rotterdam 'als een olievlek te verspreiden', eerst in de Randstand en de grote steden. De rest van Nederland heeft geen prioriteit.

"Maar dat geeft niet, we gaan gestaag door", zegt Carpenter. Payter richt zich niet alleen op mobiel betalen via een nfc-sticker. Carpenter zegt 16 businessmodellen te hebben, waaronder een online betalingssysteem en een mobiele webwinkel. Deze systemen zijn volgens Carpenter veel sneller landelijk uit te rollen.