Het Finse mobieltjesbouwer rapporteerde donderdag een nettowinst van 576 miljoen euro over de laatste 3 maanden van 2008. In Q4 van 2007 was de winst nog 1,84 miljard.

De omzet daalde met 19,5 procent tot 12,7 miljard euro en de belangrijkste divisie, Devices & Services, genereerde 27 procent minder omzet dan een jaar geleden. Het bedrijf verkocht de afgelopen drie maanden 113 miljoen mobieltjes en zag zijn totale marktaandeel licht teruglopen van 40 procent eind 2007 naar 37 procent nu.

Snel verslechterd

"In de afgelopen weken is het macro-economische klimaat snel verslechterd, met een nog zwakker consumentenvertrouwen, ongeëvenaarde valutaonzekerheid en kredietkrapte die de mobiele communicatiesector blijven beheersen", aldus Nokia-ceo Olli-Pekka Kallasvuo in een bijgaande verklaring. Begin januari liet Kallasvuo zich nog gematigd optimistisch uit over de vooruitzichten van het concern.

Maar de kwartaalcijfers zijn een behoorlijke domper en de winst ver onder de verwachtingen. Analisten hoopten dat de kwartaalwinst ergens rond de 1 miljard zou zitten. Het aandeel Nokia kreeg dan ook een flinke tik en noteerde ruim 5 procent lager op de beurs in Helsinki.