Softwarefabrikant Corel heeft een versie van de bekende bestandscompressiesoftware WinZip uitgebracht voor computers met Mac OS X. Het is daarmee voor het eerst dat de applicatie, die al sinds 1991 bestaat, op een ander platform dan Windows beschikbaar is. Mac-gebruikers die de software willen installeren moeten wel de laatste versie van Mac OS X op hun computer hebben staan.

Volledig anders

De Mac-versie van de software ziet er volledig anders uit dan de Windowsversie. Waar die laatste nog steeds veel weg heeft van oudere versies van de software, is Corel voor Mac helemaal opnieuw begonnen. De interface van de software ziet er op die computers uit als de Finder, de file manager van Mac OS X.

De software kost €29,95. Dat is iets duurder dan StuffIt, de grootste concurrent van WinZip voor de Mac. Dat laatste programma heeft vergelijkbare mogelijkheden.

Veel verschillende platforms

Corel heeft daarnaast aangekondigd in het eerste kwartaal van volgend jaar ook versies van de software voor iPhone, iPad en Android uit te brengen. Het softwarebedrijf richt zich daarbij eerst op een versie voor de mobiele apparaten van Apple. Android volgt daarna pas. Het is nog niet bekend hoe duur de software voor deze mobiele platforms wordt.

Een woordvoerder van WinZip zegt in een persverklaring dat de Mac en mobiele platforms zeker een nieuw territorium is voor de softwaremakers. “Maar het is onze strategie om WinZip op veel verschillende platforms verkrijgbaar te maken”.

Populairste software voor Windows

In de jaren ’90 hoorde WinZip tot de populairste software voor computers met Windows. Dat kwam met name omdat Windows toen nog geen ingebouwde ondersteuning had voor ingepakte bestanden. De software was daarnaast populair omdat het eenvoudig verkrijgbaar was en omdat de software na de probeertermijn van 30 dagen gewoon doorwerkte.

Nadat Microsoft ondersteuning voor Zip-bestanden integreerde in Windows XP nam de populariteit van de software snel af. Concurrenten van WinZip, zoals WinRar en het open source 7-Zip bleven populairder omdat die al eerder ondersteuning hadden voor over meerdere bestanden verdeelde RAR-archieven. Dat is de meestgebruikte compressie op Usenet.